„Jungtinės Valstijos daugelį metų rėmė Turkijos siekį įstoti į ES, mes ir toliau tai palaikome“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Mattas Milleris.

„Tačiau mes nemanome, kad tai turėtų būti kliūtis Švedijai įstoti į NATO“, – sakė jis.

Anksčiau pirmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apstulbino kolegas NATO vadovus, Vilniaus viršūnių susitikimo išvakarėse susiejęs Ankaros pritarimą Švedijos narystei NATO su seniai įstrigusių Turkijos derybų dėl narystės Europos Sąjungoje atnaujinimu.

M. Milleris pabrėžė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos nevadina jokio vaidmens priimant sprendimus dėl narystės ES. Jis sakė: „Galų gale tai yra Europos Sąjungos ir Turkijos reikalas“. Tačiau jis pabrėžė, kad NATO plėtra įtraukiant Švediją svarbi Vašingtonui.

M. Milleris atkreipė dėmesį, kad JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas tris kartus per pastarąsias šešias dienas kalbėjosi su Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu, o prezidentas Joe Bidenas sekmadienį kalbėjosi su R. T. Erdoganu.

Švedija patenkino Ankaros reikalavimus, kad gautų pritarimą įstoti į NATO, sakė M. Milleris. „Manome, kad Švedija juos įgyvendino ir, kaip jau sakiau, manome, kad laikas pereiti prie visateisės narystės“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją