Vyresniųjų D. Trumpo administracijos pareigūnų teigimu, JAV prezidentas nusprendė pasitraukti iš dar vieno svarbaus ginklų kontrolės susitarimo. Penktadienį jis informuos Rusiją, jog Amerika traukiasi iš sutarties „Atviras dangus“ („Open Skies“). Ši sutartis buvo pasirašyta prieš tris dešimtmečius, informuoja nytimes.com. „Atviras dangus“ leidžia sutartį ratifikavusioms valstybėms skraidyti viena kitos teritorijoje ir naudoti įmantrius jutiklius žvalgybinei informacijai rinkti, siekiant užtikrinti, jog konkreti šalis nesiruošia kariniams veiksmams.

D. Trumpo sprendimas gali būti priimtas kaip papildomas įrodymas, kad jis ketina pasitraukti iš dar vienos svarbios ginklų sutarties – „New START“, kuri buvo sudaryta su Rusija. Vadovaujantis „New START“, JAV ir Rusija gali turėti ne daugiau kaip po 1 550 dislokuotų branduolinių raketų. Ši sutartis nustoja galioti vasario mėnesį, praėjus keletui savaičių po naujojo prezidento inauguracijos. D. Trumpas primygtinai reikalavo, kad JAV ir Rusijos branduolinių ginklų arsenalą ribojančią „New START“ ratifikuotų ir Kinija.

Amerikos valdžios pareigūnai seniai skundžiasi, kad Maskva pažeidinėja „Atviro dangaus“ sutartį, neleisdama atlikti skrydžių virš miesto, kuriame, manoma, Rusija yra dislokavusi branduolinių ginklų, galinčių pasiekti Europą. Taip pat Rusija draudžia žvalgybiniais lėktuvais stebėti didesnio masto karines pratybas. (Palydovams, pagrindiniam žvalgybinės informacijos šaltiniui, ši sutartis netaikoma.)

„Ateina akimirka, kai privalai pasakyti: gana, – pareiškė Marshallas Billingslea, D. Trumpo naujasis specialusis atstovas ginklų kontrolės klausimais. – JAV nebegali laikytis šios sutarties, jeigu Rusija ketina toliau nebaudžiama ją pažeidinėti.“

Amerikos valdininkai taip pat pažymėjo, jog D. Trumpą supykdė Rusijos lėktuvo skrydis tiesiai virš jo golfo klubo Bedminsteryje, Naujojo Džersio valstijoje, 2017 m. Be to, slaptose ataskaitose pateikiami Pentagono ir Amerikos žvalgybos agentūrų teiginiai, jog Rusijos lėktuvai virš JAV skraido ir norėdami aptikti svarbiausius infrastruktūros objektus, kuriuos galėtų pažeisti kibernetiniai išpuoliai.

Tiesa, daugelis šių slaptų duomenų dabar yra prieinami viešai, o tinklo pažeidžiamumus geriausia nustatyti internetu, o ne iš lėktuvo ar kosmoso.

D. Trumpo sprendimas, dėl kurio priėmimo jau kuris laikas sklandė gandai, neabejotinai dar labiau suerzins JAV sąjungininkes Europoje, įskaitant NATO šalis, pasirašiusias „Atviro dangaus“ sutartį.
Galbūt daugiau nė viena iš 35 sutartį ratifikavusių valstybių nepasitrauks, bet jos įspėjo, kad, nebelikus Vašingtono, Rusija beveik neabejotinai uždraus likusių sutarties dalyvių skrydžius, kurių metu stebimas karinių pajėgų judėjimas pasienyje (ši informacija yra ypač svarbi Baltijos valstybėms).

JAV lyderis jau trečią kartą atsisako svarbios ginklų kontrolės sutarties. Prieš dvejus metus D. Trumpas pasitraukė iš Irano branduolinio susitarimo, kurį sudarė jo pirmtakas Barackas Obama. Praėjusiais metais D. Trumpas pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties, vėlgi pareiškęs, jog neketina laikytis sutarties, kurią Rusija pažeidinėja. Sutartį „Atviras dangus“ 1992 m., subyrėjus Sovietų Sąjungai, pasirašė prezidentas George’as Herbertas Walkeris Bushas ir valstybės sekretorius Jamesas Bakeris.

2002 m., praėjus dešimtmečiui nuo pasirašymo, sutartis įsigaliojo. Daryti nuotraukas šiuolaikiniais komerciniais palydovais nėra nei itin brangu, nei sudėtinga, tačiau tokios nuotraukos neatstoja žvalgybinių lėktuvų jutikliais užfiksuojamos informacijos.

„Sutarties „Atviras dangus“ koncepciją, atsiradusią dar valdant prezidentui Dwightui Eisenhoweriui, be kita ko, sudaro įžvalgų apie kitų šalių karinius ketinimus suteikimas ir tarpusavio pasitikėjimo didinimas, – interviu metu sakė prezidento George’o Walkerio Busho eros Pentagono veteranas M. Billingslea, kuris yra laikomas griežtų santykių su Rusija šalininku. – Tačiau dabar ši sutartis neteko prasmės, nes Rusija ją pažeidė daugybę kartų.“

Jis paminėjo Rusijos veiksmus, dėl kurių JAV neįmanoma atlikti skrydžių virš Kaliningrado, Gruzijos ir Rusijos rengiamų didelių karinių pratybų. Nepaisant to, Europos šalys įprastus skrydžius, organizuojamus JAV, Jungtinės Karalystės ir mažiau galingų valstybių, laiko svarbia tebesitęsiančių santykių su Rusija dalimi net jei Maskva vis labiau blokuoja sutartimi leidžiamus skrydžių maršrutus.
Rusija teigė, kad ši sutartis yra naudinga, bet M. Billingslea ir jo viršininkas valstybės sekretorius Mike’as Pompeo su šiuo teiginiu nesutinka.

Remiantis sutarties sąlygomis, D. Trumpui pateikus oficialų pranešimą Rusijai ir kitoms sutartį ratifikavusioms valstybėms apie pasitraukimą, pradedamas skaičiuoti šešių mėnesių terminas iki galutinio pasitraukimo. Per 60 dienų turi susitikti visos sutartį pasirašiusios šalys.

Nors Amerikos valdžios pareigūnai neatmetė tikimybės susitarti ir sustabdyti pasitraukimą, tačiau tai vargiai įmanoma. Kai praėjusiais metais JAV paskelbė pasitraukianti iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties, tokio pat šešių mėnesių trukmės termino laikotarpiu neįvyko jokių prasmingų diskusijų.

Konservatoriai jau kuris laikas spaudžia D. Trumpą pasitraukti iš „Atviro dangaus“, nepaisant iš prezidento lūpų periodiškai nuskambančių žodžių apie draugystę su Vladimiru Putinu ir troškimą, kad santykiai su Rusija būtų geri. Teksaso senatorius Tedas Cruzas, ilgametis pasitraukimo šalininkas, pareiškime sakė: „JAV seniai turėjo pasitraukti iš šios sutarties ir nebeleisti Rusijai naudoti savo oro erdvės Amerikos gyventojams šnipinėti.“

„Sutartimi suteikiamas skaidrumas padėjo išvengti apsiskaičiavimų ir nesusipratimų, galėjusių privesti prie konflikto, – tvirtino Johnas F. Tierney, iš Masačusetso valstijos kilęs buvęs Demokratų partijos narys, šiuo metu einantis Ginklų kontrolės ir neplatinimo centro vykdomojo direktoriaus pareigas. – Pasitraukimai iš sutarčių tapo beatodairišku D. Trumpo administracijos veiklos modeliu.“
Visgi „Atviras dangus“ yra palyginti nežymi sutartis, „New START“ likimas bus daug svarbesnis klausimas.

Kaltina nuolatiniu pažeidinėjimu


„Delfi“ anksčiau sklebė, kad JAV Gynybos sekretorius Markas Esperis apkaltino Rusiją pažeidinėjant "Atviro dangaus" sutartį šių metų kovo mėnesį.

M. Esperis Kongresui tada sakė, kad Rusija trukdydavo Jungtinėms Valstijoms vykdyti skrydžius virš Kaliningrado prie Baltijos jūros ir netoli Sakartvelo, nors tai turi būti leidžiama pagal šią sutartį, sudarytą prieš 18 metų.

„Mums taip pat neleista skristi virš karinių pratybų, – sakė jis. – Esu labai susirūpinęs dėl šios sutarties esamomis aplinkybėmis.“

M. Esperis tuomet sakė, kad šį klausimą iškėlė per susitikimą su NATO šalių gynybos ministrais.

„Daugeliui mūsų NATO sąjungininkių svarbu turėti būdų [tokiems] skrydžiams vykdyti“, – sakė jis. Tokias Pentagono operacijas vykdo du seni lėktuvai OC-135.

M. Esperis pripažino būtinybę sumoderninti šiuos lėktuvus, net jei Pentagonas nėra atidėjęs tam lėšų.

„Šiuo metu, kol priimsime galutinį sprendimą dėl kelio į priekį, nesu pasirengęs labiau finansuoti lėktuvų“, – sakė jis.

Maskva: Rusija laikysis „Atviro dangaus“ sutarties net ir pasitraukus Vašingtonui


Rusija laikysis Atviro dangaus sutarties iki jos galiojimo pabaigos, penktadienį patvirtino Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruška, reaguodamas į JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimą, kad Vašingtonas traukiasi iš šio pakto.

„Mums reikalingas pragmatiškas požiūris. Kol sutartis galioja, ketiname visiškai laikytis visų teisių ir įsipareigojimų, kurie mums taikomi pagal šią sutartį“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė A. Gruška.

D. Trumpas ketvirtadienį paskelbė ketinąs išvesti JAV iš „Atviro dangaus“ sutarties, sudarytos su Rusija ir dar 32 valstybėmis. Tai jau trečias ginklų kontrolės susitarimas, kurį per savo kadenciją atšaukė amerikiečių lyderis.

A. Gruškos teigimu, Rusija „elgesys grindžiamas prielaida, kad visos kitos šalys irgi taip elgiasi“ ir „laikosi sąžiningo požiūrio į šios sutarties šalių įsipareigojimus“.

Rusų diplomatas ketvirtadienį pareiškė, jog Vašingtono ketinimas trauktis iš „Atviro dangaus“ pakto pakenktų Europos saugumui ir JAV sąjungininkų interesams.

Prancūzija: Europos šalys apgailestauja dėl JAV pasitraukimo


Prancūzija, Vokietija ir dar aštuonios Europos valstybės penktadienį pareiškė, kad „apgailestauja“ dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo išvesti savo šalį iš „Atviro dangaus“ sutarties.

„Mes apgailestaujame, kad JAV paskelbė apie savo planą pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties, nors ir esame susirūpinę dėl to, kaip susitarimą vykdo Rusijos Federacija“, – šalys teigė bendrame pranešime, kurį paskelbė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

NATO ambasadoriai penktadienį susitiks aptarti JAV pasitraukimo proceso, turinčio baigtis po pusmečio.

Penktadienį paskelbtą pareiškimą pasirašė Prancūzija, Vokietija, Belgija, Ispanija, Suomija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Čekija ir Švedija.

„Atviro dangaus“ sutartis yra svarbus elementas pastaraisiais dešimtmečiais sukurtoje pasitikėjimo stiprinimo sistemoje, kuria siekiama padidinti euroatlantinės zonos skaidrumą ir saugumą“, – teigiama pareiškime.

Europos valstybės pareiškė, kad ir toliau kalbėsis su Rusija, siekdamos „išspręsti likusius klausimus“, įskaitant „nepateisinamus apribojimus“, taikomus skrydžiams virš Kaliningrado srities.