Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas pirmadienį pagrasino kariniais veiksmais po to, kai prorusiškai nusiteikę separatistai, kurie yra užėmę administracinius pastatus šalies rytuose, nepaisė ultimatumo iki pirmadienio 9 val. ryto sudėti ginklus.

Paklaustas, ar JAV galėtų apginkluoti Ukrainos pajėgas, Dž. Kerio patarėjas Thomas Shannonas teigė: „Žinoma, mes tai vertiname kaip galimybę (...), tačiau šiuo metu negaliu numatyti, ar mes tai padarysime“.

Senatorius Johnas McCainas pasiūlė suteikti amunicijos Ukrainos valdžiai, kuri tvirtina, kad sekmadienį prasidėję administracinių pastatų užėmimai yra Rusijos vadovaujamo plano dalis, kuriuo siekiama suskaldyti šalį.

"Mūsų nuomone, tai, ką matome miestuose, primena Krymą - ir taktikos, ir susijusių žmonių atžvilgiu, - sakė T. Shannonas. - Mes matome aiškią Rusijos ranką ir manome, jog šie veiksmai yra destabilizuojantys ir pavojingi".

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atmetė Vakarų kaltinimus, kad Maskva neva destabilizuoja padėtį Ukrainoje, ir teigė, kad situacija gali pagerėti tik Kijevui atsižvelgiant į rusakalbių regionų interesus.

Baltieji rūmai patvirtino, kad CŽV vadovas lankėsi Kijeve

JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Johnas Brennanas savaitgalį tikrai lankėsi Kijeve, pirmadienį patvirtino Baltieji rūmai, Vašingtonui piktinantis dėl prorusiškų separatistų vykdomo vyriausybinių pastatų užiminėjimų rytų Ukrainoje.

„Galime patvirtinti, kad direktorius buvo Kijeve šį savaitgalį“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Pasak jo, J.Brennano vizitas buvo dalis įprastos kelionės po Europą, o bet kokie Rusijos pareiškimai, kad tos viešnagės tikslai buvo kitokie, yra „absurdiški“.

DELFI primena, kad sekmadienį per surengtą spaudos konferenciją nuverstasis prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad Kijeve slapta lankėsi JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Johnas Brennanas ir inicijavo jėgos panaudojimą Ukrainoje. 

„CŽV direktorius J. Brennanas faktiškai sankcionavo ginklų panaudojimą ir išprovokavo kraujo praliejimą Ukrainoje“, - tvirtina iš šalies pasprukęs prezidentas.

CŽV tokius teiginius neigia.