Šis žingsnis papildė ankstesnį kontroversišką draudimą atvykti į Jungtines Valstijas kai kurių šalių piliečiams.

Nauji suvaržymai bus taikomi daugiausiai gyventojų turinčiai Afrikos valstybei, taip pat Mianmarui, Eritrėjai, Kirgizijai, Sudanui ir Tanzanijai, sakė administracijos pareigūnai.

„Prezidento sprendimas yra nuodugnaus ir nuoseklaus vertinimo, atlikto Krašto saugumo departamento, bendradarbiaujant su kitomis federalinėmis agentūromis, rezultatas“, – sakė vienas iš pareigūnų.

Pasak jo, šį sprendimą lėmė minimų šalių nenoras arba negebėjimas laikytis kai kurių esminių asmenų tapatybės duomenų tvarkymo, dalijimosi duomenimis, nacionalinio saugumo ir visuomenės saugumo vertinimo kriterijų, nustatytų Krašto saugumo departamento 2017 metais.

Kitaip negu draudimas atvykti į JAV kai kurių musulmoniškų šalių piliečiams, paskelbtas D. Trumpo 2017 metų sausį, tuojau po jo atėjimo į valdžią, naujasis nurodymas yra švelnesnis.

Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad nauja tvarka bus taikoma tik tam tikroms vizų kategorijoms ir bus visų pirma orientuota į žmones, siekiančius persikelti į Jungtines Valstijas, o ne tiesiog aplankyti šalį.

Amerikos pilietinių laisvių sąjunga (ACLU) nedelsdama pasmerkė naujuosius suvaržymus. Anot jos, praėjus trejiems metams po pirminio draudimo Vašingtono administracija tebesilaiko tos pačios krypties „plečia jo aprėptį“.

„Prezidentas Trumpas dar labiau griežtina savo vizitine kortele tapusią antimusulmonišką politiką ir naudoja šį draudimą kaip būdą įnešti daugiau išankstinio nusistatymo, išskiriant daugiau spalvotųjų bendruomenių“, – sakoma ACLU pareiškime.

„Šeimos, universitetai ir verslo įmonės Jungtinėse Valstijose moka vis didesnę kainą už prezidento Trumpo neišmanymą ir rasizmą“, – pridūrė organizacija.