Du smūgiai buvo suduoti ketvirtadienį ir penktadienį atskirose Afganistano provincijose, per „Twitter“ pranešė JAV ginkluotųjų pajėgų atstovas Sonny Leggettas (Sonis Legetas).

„Tai buvo pirmieji JAV antskrydžiai prieš [Talibaną] nuo Id al Fitro paliaubų pradžios“, – parašė jis.

„Kartojame: visos pusės privalo sumažinti smurtą ir leisti įgyvendinti taikos procesą“, – pridūrė S. Leggettas.

Per penktadienį surengtą atskirą išpuolį prieš visureigį „Humvee“ žuvo 10 Afganistano karių, pranešė Vidaus reikalų ministerija, dėl atakos apkaltinusi Talibaną.

Grupuotė situacijos kol kas nepakomentavo.

Id al Fitro religinės šventės proga Talibano netikėtai paskelbtos trijų dienų paliaubos tarp kovotojų ir afganų pajėgų baigėsi gegužės 26 dieną.

Nuo paliaubų pabaigos bendras smurto lygis Afganistane išliko žemas, o vyriausybė Kabule pareiškė esanti pasirengusi pradėti įstrigusias taikos derybas su sukilėliais.

JAV pasiuntinys deryboms su Talibanu Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) penktadienį išvyko į regioną aptarti „tolesnių praktinių žingsnių, leisiančių sklandžiai pradėti derybas Afganistano viduje“, pranešė Valstybės departamentas.

Jis apsilankys Kabule, Katare, kur reguliariai susitinka su talibais, taip pat Pakistane, kuris anksčiau neoficialiai remdavo kovotojus.

Po daug mėnesių trukusių derybų Talibanas ir JAV vasarį pasirašė sutartį, numatančią, kad Vašingtonas išves iš Afganistano visus savo karius mainais į kovotojų saugumo garantijas. Šiuo paktu siekta paruošti dirvą deryboms tarp Afganistano konflikto šalių.

Sudarius taikos susitarimą, Talibanas daugiausia susilaikydavo nuo atakų prieš Afganistano miestus, bet ir toliau puola vyriausybei ištikimas pajėgas.

Pagal susitarimą, kurio nepasirašė Kabulo vyriausybė, Vašingtonas ir kovotojai įsipareigojo nepulti vieni kitų.

Tačiau Pentagonas praėjusį mėnesį pareiškė, kad rengs atakas prieš talibus, kai šie puls afganų partnerius.

Pagal vasarį pasirašytą susitarimą, JAV ir kitų šalių pajėgos turi būti išvestos iš Afganistano iki 2021 metų vidurio – beveik po 20 metų nuo Vašingtono surengto įsiveržimo.

Tūkstančiai amerikiečių karių jau pasitraukė, o vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas praėjusį mėnesį pareiškė, jog šalyje liko maždaug 8 500 kariškių.