Jis Maskvos pareiškimą apie Ukrainos pasienyje sutelktų pajėgų atitraukimą pavadino „melu“.

Pareigūnas taip pat pakartojo, kad Rusija gali sufabrikuoti „melagingą“ pretekstą ir „bet kurią akimirką“ įsiveržti į Ukrainą.

Jis pridūrė, kad nors Maskva sako norinti rasti diplomatinį krizės sprendinį, jos veiksmai rodo priešingai.

JAV: Maskva bando sukurti pretekstą pulti Ukrainą

JAV Valstybės departamentas trečiadienį pareiškė, kad Rusija bando sukurti „pretekstą“ įsiveržti į Ukrainą nepagrįstomis kalbomis apie „genocidą“ ir masines kapavietes Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Rusijos žiniasklaidoje šią savaitę pasirodė straipsnių ir nuotraukų apie tariamas slaptas masines kapavietes Donbase, kontroliuojamame Maskvos remiamų separatistų, kurie nuo 2014 metų kovoja su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Kijevas vykdo „genocidą“ Donbase.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad Maskva skelbia tokius pareiškimus, kad įgytų dingstį užpulti Ukrainą.

„Pastarosiomis savaitėmis matėme, kaip Rusijos pareigūnai ir Rusijos žiniasklaida skelbia straipsnius spaudoje, kurie galėtų būti panaudoti kaip pretekstas invazijai“, – sakė N. Price'as žurnalistams.

Tarp tų pareiškimų, pasklidusių socialiniuose tinkluose, yra kaltinimai dėl genocido, masinių kapaviečių ir tariamo Ukrainos vyriausybės pasirengimo panaudoti cheminį ginklą prieš žmones Donbase.

„Šiuose kaltinimuose nėra nė lašo tiesos“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

„Tai melagingi naratyvai, kuriuos plėtoja Rusija, kad galėtų panaudoti tai kaip pretekstą imtis karinių veiksmų prieš Ukrainą“, – kalbėjo jis.

N. Price'as priminė, kad prieš 2014 metų įsiveržimą į Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį Rusija tvirtino, kad Kijevo vyriausybė persekioja ten gyvenančius rusakalbius.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki taip pat atmetė tokius kaltinimus, pavadinusi juos bandymu sufabrikuoti pretekstą invazijai.

„Manome, kad puolimas gali būti surengtas bet kurią dieną ir jis gali įvykti sufabrikuota dingstimi“, – sakė ji, turėdama galvoje „suklastotus vaizdo įrašus, melagingus kaltinimus dėl cheminių ginklų ar tariamas atakas prieš rusų karius, kurių iš tiesų nebuvo“.

G-7 užsienio reikalų ministrai surengs derybas dėl Ukrainos

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai šeštadienį Miunchene surengs derybas dėl Ukrainos krizės, trečiadienį pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock derybas organizuoja Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose, nurodė jos atstovas.

Jo teigimu, derybose „pagrindinis dėmesys bus skiriamas krizei, kilusiai dėl Rusijos pajėgų dislokavimo šalia Ukrainos“.

Taip pat numatyti pasitarimai šiuo klausimu mažesniame rate tarp Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos, taip pat Prancūzijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų.

Tokios derybos, įskaitant kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) vizitus Kijeve ir Maskvoje šią savaitę, yra „glaudžiai koordinuotos ir yra dalis visos dialogų kampanijos, kurią Vakarų sąjungininkės vykdo pastarosiomis savaitėmis“, siekdamos sumažinti įtampą dėl Rusijos pajėgų telkimo, sakė URM.

O. Scholzas ir A. Baerbock turėtų kreiptis į Miuncheno saugumo konferencijos dalyvius. Joje taip pat turėtų dalyvauti JAV viceprezidentė Kamala Harris ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)