Senate visi 50 demokratų ir tik penki respublikonai nepritarė siūlymui net nepradėti apkaltos teismo. Rezultatas akcentuoja buvusio prezidento vis dar turimą įtaką partijoje ir patvirtina, kad demokratams bus sunku įtikinti 17 respublikonų senatorių, kurių reikia būtinai dviejų trečdalių daugumai, balsuoti už D. Trumpo nuteisimą.

Respublikonų senatorius iš Kentukio Randas Paulas iškėlė procedūrinį klausimą dėl balsavimo, ar siūlymas surengti apkaltos teismą jau pasibaigus D. Trumpo kadencijai neprieštarauja šalies konstitucijai.

Tuomet demokratai sušaukė balsavimą dėl R. Paulo pasiūlymo atmetimo ir jį laimėjo 55 basais prieš 45.

Vėliau R. Paulas sakė, jog „45 senatoriai sutiko, kad šis butaforinis „teismas“ yra nekonstitucinis“.

„Šis „teismas“ užgeso vos patekęs į Senatą“, – pridūrė jis.

Teismui pirmininkausiantis 80 metų senatorius Patrickas Leahy per antradienio procesinius veiksmus, kai įstatymų leidėjai buvo prisaikdinti prisiekusiais, atrodė užkimęs ir nesveikuojantis. Po posėdžių jis atsidūrė ligoninėje.

„Dalyvaujantis gydytojas rekomendavo nuvežti jį į vietos ligoninę stebėti ir jis dabar yra ten, jo būklė vertinama“, – sakė senatoriaus atstovas.

P. Leahy, kuris buvo išrinktas 1974 metais, apkaltos teismui pirmininkauja laikantis tradicijos, kad toks uždavinys tenka daugumą Senate turinčios partijos (šiuo atveju – demokratų) vyriausiam pagal amžių senatoriui.

Atstovų Rūmai, surengę beprecedentę antrą D. Trumpo apkaltą, pirmadienį pateikė Senatui vienintelį D. Trumpo apkaltos straipsnį, kuriuo buvęs prezidentas kaltinamas sukurstęs savo šalininkų minią anksčiau šį mėnesį šturmuoti Kapitolijų.

Šis žingsnis uždegė žalią šviesą oficialiai inicijuoti pirmąjį kada nors surengtą eksprezidento apkaltos teismą, kuris turi prasidėti antrą vasario savaitę.

D. Trumpas, kuris per lapkričio 3-iosios rinkimus, pralaimėtus Joe Bidenui, surinko 74 mln. balsų ir, kaip pranešama, kontroliuoja 70 mln. dolerių (57,6 mln. eurų) kampanijos lėšų, nori, kad respublikonų senatoriai, prieš drįsdami stoti jam skersai kelio, pagalvotų apie savo pačių ateitį.

Dabar pagrindinis D. Trumpo būdas daryti spaudimą yra grasinti nelojaliems įstatymų leidėjams paremti jų varžovus partijos pirminiuose rinkimuose prieš 2022-ųjų kadencijos vidurio rinkimus.

D. Trumpo pirmadienio sprendimas paremti savo buvusios Baltųjų rūmų spaudos sekretorės Sarah Huckabee Sanders (Saros Hakabi Sanders) siekį tapti Arkanzaso gubernatore, buvo pirmas savo politinių raumenų pamankštinimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)