Kongresas Vašingtone buvo informuotas apie planuojamą ginkluotės sandorį. JAV parlamentui nereikia sandorio patvirtinti, bet jis turi galią jį blokuoti, jeigu turės abejonių. Tačiau, manoma, kad tai dabar mažai tikėtina, nes Turkija jau pritarė Švedijos narystei NATO.

Po pusantrų metų politinių svarstymų dauguma Turkijos parlamentarų antradienį balsavo už Švedijos narystę Aljanse. Sprendimas buvo galutinai patvirtintas ketvirtadienį kai stojimo protokolai buvo publikuoti oficialiame Turkijos laikraštyje.

Tačiau Švedijos narystei NATO dar turi pritarti Vengrija.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas Švedijos stojimą į NATO siejo su JAV naikintuvų pardavimu jo šaliai ir kitomis sąlygomis. Tačiau JAV Kongresas iki šiol dvejojo, o dalis jo narių siekė, kad sandoris dėl ginkluotės nebūtų sudarytas tol, kol Turkija blokavo NATO plėtrą. Tačiau dabar naikintuvai turėtų būti parduoti.

JAV vyriausybė seniai teigė norinti padėti R. T. Erdoganui modernizuoti Turkijos karines oro pajėgas, bet tai neturėjo tapti paslauga mainais už pritarimą NATO plėtrai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas su Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu ir R. T. Erdoganu susitiko Stambule sausio pradžioje.

F-16 yra vieni galingiausių karo lėktuvų pasaulyje, o juos naudoja dvi dešimtys šalių. Šiuos lėktuvus gamina JAV bendrovė „Lockheed Martin“, o jie gali būti naudojami ir oro gynybai, ir prieš taikinius ant žemės. F-16 gali skristi itin žemai ir visomis oro sąlygomis.

JAV prezidento Joe Bideno administracija informavo Kongresą, kad Turkijai bus parduota 40 naujų F-16 naikintuvų, o dar 79, kuriuos Turkija jau turi, bus modernizuoti. Šio sandorio vertė siekia apie 23 mlrd. JAV dolerių.

Naujienų agentūra AFP pranešė, kad JAV taip pat parduos 40 naikintuvų F-35 Graikijai už 8,6 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją