Šis B. Obamos pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai Izraelyje ir palestiniečių teritorijose daugėja susirėmimų, kurie, kaip baiminamasi, gali peraugti į didelio masto palestiniečių sukilimą.

„Esame labai susirūpinę dėl smurto protrūkio“, – B. Obama sakė per spaudos konferenciją su viešinčia Pietų Korėjos prezidente Park Geun-hye.

„Kuo griežčiausiai smerkiame smurtą prieš nekaltus žmones, ir manome, kad Izraelis turi teisę užtikrinti įstatymų laikymąsi bei tvarką, taip pat ginti savo piliečius nuo peiliais ginkluotų užpuolikų ir smurto gatvėse“, – pridūrė jis.

„Taip pat manome, kad tiek premjerui Benjaminui Netanyahu ir išrinktiems Izraelio pareigūnams, tiek (palestiniečių) prezidentui Mahmudui Abbasui ir kitiems valdžios postus užimantiems žmonėms vertėtų mėginti sušvelninti savo retoriką, kuri gali kurstyti smurtą, pyktį arba nesusipratimus“, – pabrėžė Baltųjų rūmų šeimininkas.

Protestai tęsėsi penktadienį, kai palestiniečiai padegė žydų gerbiamą Juozapo kapą prie Nabulaus miesto Vakarų Krante.

Šventa vieta buvo padegta palestiniečiams raginant surengti „revoliucinį penktadienį“ prieš Izraelį. Tuo tarpu policija neleido apie 40 vyrų dalyvauti pagrindinėse musulmonų savaitinėse pamaldose neramumų židiniu tapusioje al Aksos mečetėje Jeruzalėje, siekdama atriboti jaunus protestuotojus nuo to komplekso.

Per naujausią neramumų bangą žuvo mažiausiai septyni izraeliečiai, sužeista dešimtys. Per susirėmimus žuvo 37 palestiniečiai, sužeista šimtai jų.

„Izraelis ilgainiui galėtų pasidaryti iš tikrųjų saugus, o palestiniečiai – sugebėti išpildyti savo žmonių lūkesčius tik tuo atveju, jeigu būtų dvi valstybės, gyvenančios šalia viena kitos taikiai ir saugiai“, – sakė B.Obama.

Jis pridūrė, kad kol kas „visi turi susitelkti į pastangas užtikrinti, kad nekalti žmonės nebūtų žudomi“.

Tuo tarpu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, lankydamasis Milane, penktadienį paskambino B.Netanyahu pasitarti, „kaip geriausia būtų sustabdyti dabartinę smurto bangą, bei pasiūlyti JAV paramą pastangoms kuo greičiau atkurti rimtį“, sakė JAV valstybės departamento pareigūnas.

Ketvirtadienį J.Kerry skambino Palestiniečių savivaldos vadovui Mahmudui Abbasui bei „pakartojo, kaip svarbu išvengti smurto plitimo ir kurstančios retorikos, kaltinimų bei veiksmų, kurie didintų įtampą“, sakė pareigūnas, prašęs neminėti jo pavardės.

J. Kerry dar pažymėjo, kad „tikisi apsilankyti šiame regione tinkamu momentu“.

Anot JAV ir Izraelio pareigūnų, B. Netanyahu ir J. Kerry ketina susitikti Berlyne kitą savaitę, bet tikslesnės šio susitikimo detalės neskelbiamos.