Mažo nuotolio mokomoji balistinė raketa „Terrier Orion“ buvo paleista iš poligono Hebridų salose, esančiose Atlanto vandenyne prie vakarinių Škotijos krantų. Kartu su ja buvo paleistos ir dvi priešlaivinės sparnuotosios raketos, rašo newsru.com.

Gaudančioji raketa „Standard Missile - 3 (SM-3) Block IA“ buvo paleista iš eskadrinio minininko „USS Ross“ (DDG 71). Ji sėkmingai sunaikino balistinį taikinį kosmose. Iš laivo „USS The Sullivans“ (DDG 68) taip pat buvo paleistos raketos SM-2, sugavusios priešlaivines raketas.


JAV karinio jūrų laivyno svetainėje pažymima, kad per šiuos bandymus pirmą kartą balistinis taikinys buvo sunaikintas Europoje, pirmą kartą raketa SM-3 paleista už JAV ribų, taip pat įgyta pirmoji tarptautinio bendradarbiavimo patirtis Europos priešraketinės gynybos srityje.

JAV karinių jūrų pajėgų Šeštosios operatyvinės flotilės duomenimis, pratybose dalyvavo visi keturi amerikiečių eskadriniai minininkai, kuriuose įrengta PRG sistema „Aegis“. Jų nuolatinė bazė yra Ispanijos Rotos mieste.

Be Jungtinių Valstijų, pratybose taip pat dalyvavo Didžioji Britanija, Vokietija, Ispanija, Italija, Kanada, Olandija, Norvegija ir Prancūzija. Šios šalys priklauso 1999 metais įkurtam Karinių veiksmų jūrų teatro priešraketinės gynybos forumui, kurio tikslas yra koordinuoti pastangas kuriant PRG sistemą.

Keturi minėti amerikiečių PRG eskadriniai minininkai, nuolat dislokuoti Europoje, ir Lenkijoje bei Rumunijoje statomos antžeminės PRG bazės priklauso Europos adaptacinės PRG sistemos kūrimo programai.

Amerikiečių teigimu, ji nėra nukreipta prieš Rusiją: ja siekiama apginti NATO priklausančias Europos šalis ir JAV bazes nuo balistinių Irano raketų. Anksčiau Rusija ne kartą ragino tokius pareiškimus įteisinti dokumentais.