Džeimsas Obrajanas (James O'Brien) užims naująjį postą, kuris buvo sukurtas, siekiant užtikrinti užsienyje laikomų įkaitų saugų grįžimą į Jungtines Valstijas. JAV valdžia sulaukė nemažai kritikos šiuo klausimu, kadangi šiemet padidėjo užsienyje žuvusių įkaitų skaičius.

Birželį Baltieji rūmai leido šeimoms mokėti išpirkas už belaisvius. Prieš tai tą daryti buvo draudžiama, o artimųjų bandymai sumokėti išpirkas už artimuosius prilygdavo įstatymo pažeidimui.

Prezidento Barako Obamos (Barack Obama) administracija sulaukė kritikos dėl ilgalaikės politikos, draudžiančios bet kokias lengvatas kovotojų grupuotėms. Įtampa padidėjo paaiškėjus, kad kai kurios Europos šalių vyriausybės sumokėjo išpirkas "Islamo valstybės" kovotojams, kad išlaisvintų savo piliečius, pagrobtus Sirijoje ar Irake.

Prieš metus džihadistų nužudyto JAV žurnalisto Džeimso Folio (James Foley) artimieji ir "Islamo valstybės" nelaisvėje vasarį žuvusios amerikiečių pagalbos darbuotojos Kailos Miuler (Kayla Mueller) tėvas išreiškė nusivylimą JAV įkaitų politika.

Penktadienį paviešintame pareiškime Baltieji rūmai nurodė, kad Dž. Obrajanas yra tinkamas šiam postui, atsižvelgiant į jo diplomatinę patirtį. Dž. Obrajanas, anksčiau buvęs prezidento pasiuntinys Balkanuose, buvo apmokytas dirbti tiesiogiai su įkaitų šeimomis ir padėti užtikrinti saugų įkaitų išlaisvinimą.