Visgi Stephenas Biegunas neatmetė naujų derybų su Pchenjanu galimybės.

Pchenjanas reikalauja, kad Vašingtonas iki metų galo pasiūlytų naujų nuolaidų, kad būtų galima atnaujinti įstrigusį derybų procesą. Jis yra aklavietėje nuo šių metų vasario, kai žlugo Hanojuje surengtas Šiaurės Korėjos ir JAV viršūnių susitikimas.

Pastarosiomis savaitėmis Pchenjanas paskelbė virtinę griežto tono pareiškimų. Seule viešintis S. Biegunas žurnalistams pareiškė: „Visus juos girdėjome.“

„Gaila, kad šių pareiškimų tonas Jungtinių Valstijų, Pietų Korėjos, Japonijos ir mūsų draugų Europoje atžvilgiu yra toks priešiškas, negatyvus ir bereikalingas“, – sakė specialusis pasiuntinys.

„JAV neturi galutinio termino, mes turime tikslą“, – pažymėjo jis.

Įtampa tarp JAV ir branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos, kurios kartu su sąjungininkėmis kovėsi tarpusavyje paliaubomis nutrauktame ir iki šiol taikos sutartimi oficialiai neužbaigtame 1950–1953 metų kare, drastiškai padidėjo 2017-aisias, kai šalių lyderiai Donaldas Trumpas ir Kim Jong Unas apsikeitė virtine šiurkščių abipusių įžeidimų ir grasinimų.

Visgi jau kitąmet Vašingtonas ir Pchenjanas ėmėsi diplomatinių žingsnių santykiams pagerinti, o šių pastangų kulminacija tapo Singapūre surengtas viršūnių susitikimas. Jis baigėsi miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“ nenurodant, kada ir kokiomis priemonėmis tai galėtų būti įgyvendinta.

Pietų Korėjoje tebėra 28,5 tūkst. amerikiečių karių, turinčių padėti atgrasyti Šiaurės Korėją nuo potencialios agresijos.

Pchenjanas pareiškė, kad jei Vašingtonas nepateiks jam priimtino pasiūlymo, Šiaurės Korėja pasirinks neįvardijamą „naują kryptį“.

Šį mėnesį Šiaurės Korėja Sohė palydovų leidimo komplekse surengė virtinę bandymų, be to, pastarosiomis savaitėmis išbandė kelias raketas. Japonija ir kitos šalys pareiškė, jog tai buvo balistinių raketų bandymai, kuriuos vykdyti Pchenjanui draudžia Jungtinių Tautų sankcijos.

S. Biegunas sakė, kad JAV „puikiai supranta, jog esama nemenkos tikimybės, kad Šiaurės Korėja ateinančiomis dienomis gali surengti didelio masto provokaciją“.

„Tokie veiksmai, švelniai tariant, visiškai nepadėtų siekiant ilgalaikės taikos Korėjos pusiasalyje“, – sakė specialusis pasiuntinys.

Tiesiogiai kreipdamasis į „mūsų kolegas Šiaurės Korėjoje“, S. Biegunas pridūrė: „Atėjo metas atlikti mūsų darbus. Užbaikime tai. Esame čia, ir jūs žinote, kaip mus pasiekti.“