Interviu buvo parodytas trečiadienio, gegužės 1-osios, vakare, o gegužės 7-ąją bus išleisti jos memuarai „Coming Home“.

B. Griner buvo sulaikyta 2022 m. vasario mėnesį Maskvos oro uoste. Rusijos teisėsauga nurodė, kad jos bagaže rado elektroninių cigarečių su kanapių aliejumi. Vėliau ji pripažino kaltę ir buvo nuteista devynerių metų laisvės atėmimo bausme.

„Pirmosiomis savaitėmis ne kartą norėjau atimti sau gyvybę, – ABC sakė ji. – Labai norėjau ištrūkti.“ Visgi sportininkė nusprendė nepakelti prieš save rankos – iš dalies dėl to, kad baiminosi, jog Rusijos valdžia neatiduos jos kūno artimiesiems.

B. Griner teigimu, elektroninių cigarečių su kanapių aliejumi ji įsidėjo netyčia, per neapdairumą, panašiai kaip kartais kur nors nukišame automobilio raktelius, tik šiuo atveju viskas buvo kur kas rimčiau, rašo „The Guardian“.

33-ejų metų amžiaus krepšininkė sakė, kad ją šokiravo sąlygos pirmajame kalėjime, kuris žinomas kaip IK-1. Taip pat ji teigė, jog papildomų sunkumų sukėlė jos įspūdingas ūgis (beveik 206 centimetrai). „Ant čiužinio buvo didžiulė kraujo dėmė. Gavau dvi plonas paklodes, todėl jaučiausi tarsi miegodama ant grindų, – pasakojo ji. – O dalis mano pėdos ir blauzdos išlįsdavo pro kameros grotas. Kalėjime geriau neiškišti rankų ir kojų pro grotas, nes kas nors gali jas pagriebti ir sulaužyti ar išnarinti. Būtent apie tokį scenarijų ir galvodavau.“

Anot B. Griner, mėnesiui jai duodavo vieną tualetinio popieriaus ritinėlį, o gauta dantų pasta buvo daugiau nei 10-ies metų senumo. Ja moteris šalino pelėsius nuo kameros sienų.

B. Griner buvo gerai žinoma Rusijoje prieš suėmimą ir su krepšinio komanda iš Jekaterinburgo BK UGMK buvo iškovojusi keletą nacionalinių titulų. Kalinės ją vadino „Amerikiete“ ir „Krepšininke“.

Antrasis kalėjimas – IK-2 – buvo sunkiųjų darbų kalėjimas, kur jai teko nusikirpti plaukus dėl siaubingų sąlygų. „Virš mano lovos vorai pindavo voratinklius, – sakė ji. – Mano dredai ėmė stingti į ledą. Jie būdavo nuolatos šlapi ir šalti, pradėjau prastai jaustis, todėl galiausiai nusikirpau. Ko tik nepadarysi, kad išgyventum.“

Jos vargai prasidėjo Rusijai įsiveržus į Ukrainą, o suėmimas dar labiau padidino įtampą tarp Rusijos ir JAV. B. Griner išėjo į laisvę 2022 m. gruodį, JAV susitarus su Rusija dėl apsikeitimo belaisviais: krepšininkė buvo išmainyta į ginklų prekeivį Viktorą Boutą.

Moters teigimu, prieš paleidimą ją privertė parašyti laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. „Jie privertė mane parašyti laišką. Rusų kalba, – sakė ji. – Turėjau prašyti malonės ir dėkoti jų didžiajam vadui. Nenorėjau rašyti, bet troškau sugrįžti namo.“

Ji nusivylė sužinojusi, kad Paulas Whelanas, kitas amerikietis, kalėjęs Rusijoje, neišskrido kartu su ja. „Žingsniavau lėktuvo link, bet jo nemačiau. Galbūt dabar jo eilė. Galbūt išlaisvins ir jį, – atskleidė sportininkė. – Lėktuvo durys užsidarė, ir aš negalėjau patikėti, kad jis negrįš kartu su manimi.“

B. Griner atstovauja komandai „Pheonix Mercury“ ir yra laikoma viena geriausių dabartinių krepšininkių. Ji devynis kartus žaidė WNBA „Visų žvaigždžių“ varžybose ir su nacionaline JAV rinktine iškovojo du olimpinius aukso medalius. WNBA sezonas prasidės gegužės 14-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)