Savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas taip pat sakė, kad JAV armijos vyresnysis puskarininkis Robertas Balesas taip pat bus apkaltintas dėl šešių užpuolimo ir pasikėsinimo nužudyti atvejų.

Kaip įtariama, 38 metų R.Balesas kovo 11 dieną paryčiais išėjo iš savo bazės Kandaharo provincijoje ir nužudė 17 žmonių dviejuose netoliese esančiuose kaimuose. Dauguma aukų buvo moterys ir vaikai, o kai kurių nužudytųjų kūnai buvo sudeginti.

Vėliau karys grįžo į bazę ir pasidavė.

Tuojau po šio žiauraus išpuolio buvo skelbta, kad žuvo 16 civilių, bet vėliau buvo priskaičiuota dar viena auka.

Dėl šio kruvino incidento Jungtinių Valstijų ir Afganistano santykiai pašlijo labiausiai per jau dešimtmetį vykstantį karą.

Įtampa tarp abiejų šalių jau anksčiau buvo padidėjus dėl Korano sudeginimo incidento vienoje karinėje bazėje, išprovokavusio, žmonių gyvybių nusinešusius protestus prieš Ameriką, taip pat dėl anksčiau paviešinto vaizdo įrašo, kuriame JAV jūrų pėstininkai matomi besišlapinantys ant nukautų Talibano kovotojų lavonų.

JAV pareigūnai žadėjo sparčiai ir išsamiai ištirti šiuos incidentus, o gynybos sekretorius Leonas Panetta sakė, kad R.Balesui gresia mirties bausmė, jeigu jis bus pripažintas kaltu.

Iki šiol nežinoma, kas pastūmėjo karį įvykdyti šį išpuolį.

R.Balesas iš pradžių buvo perkeltas į vieną JAV bazę Kuveite, o praeitą penktadienį atskraidintas į Fort Levenvorto kalėjimą Kanzase, kur jis laikomas vienutėje.

Kaltinimai jam bus oficialiai pateikti šį penktadienį, sakė tyrimui artimi šaltiniai.

Pagal JAV karinės teisės sistemą, prokurorai iškelia preliminarius kaltinimus įtariamam kariui, vėliau pateikia juos jo dalinio vadui, kuris privalo nuspręsti, ar esama pakankamai įrodymų manyti, kad buvo įvykdytas nusikaltimas.

R.Balesas vėliau dalyvaus preliminariame teismo posėdyje pagal JAV karinės teisės kodekso 32-ąjį straipsnį, kurio data kol kas nežinoma, o vėliau gali būti perduotas teisti karo tribunolui.

Jo advokatas Johnas Henry Browne'as, kuris pirmąkart aplankė savo klientą pirmadienį ir antradienį, sakė žurnalistams, kad R.Balesą ištiko amnezija.

"Jis prisimena, kad įvyko to vakaro pradžioje, taip pat kas įvyko vėliau..., bet jis neprisimena vakaro vidurio", - J.H.Browne'as sakė televizijai "CBS News".

Advokatas pridūrė, kad jo klientas neigė, jog buvo apsvaigęs nuo alkoholio per šias atakas.

Teisininkas tvirtino per posėdžius nenaudosiantis argumento, kad jo klientas yra pamišęs, tačiau gali argumentuoti, kad jo protiniai "gebėjimai buvo sumažėję" dėl emocinio lūžio.

Apdovanojimų pelnęs R.Balesas anksčiau dalyvavo trijose kovinėse misijose Irake, o į Afganistaną buvo pasiųstas pernai gruodį. Tarnaudamas Irake, karys patyrė smegenų sukrėtimą per automobilio avariją.

J.H.Browne'as praeitą savaitę sakė, kad R.Balesas pastaruoju metu patyrė įtampą, o padėtį dar labiau pablogino incidentas, kai vienas kartu tarnavęs karys buvo sunkiai sužalotas sprogus minai.

JAV žiniasklaida pranešė, kad R.Balesas ir jo žmona turėjo finansinių problemų.

Jeigu J.H.Browne'as ir kaltinamajam paskirtas karinis advokatas sugebėtų įrodyti, kad išpuolis nebuvo iš anksto suplanuotas, R.Balesui grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos, galbūt su galimybe peržiūrėti nuosprendį po dešimties metų.

Šioje byloje nedalyvaujantis karinis advokatas Danielis Conway sakė, jog bus siekiama "atakuoti ketinimų lygmenį".

Pripažinus, kad karys žudė tyčia, jam gali būti skirta mirties bausmė arba įkalinimas iki gyvos galvos be teisės būti paleistam anksčiau.

Tačiau R.Baleso advokatų, iš anksto paskelbusių savo ketinimus, taktika yra lazda su dviem galais, pastebėjo D.Conway, nes tyrėjai pasistengs rasti įrodymų, galinčių paneigti teiginius dėl sutrikusios nuovokos.

Pasak teisininko, kariniai teisėjai nėra linkę laikyti itin svarbiais argumentų, jog sužalojimai, potrauminis sukrėtimas arba finansinės problemos gali sukelti psichikos sutrikimų.