R. Gilbeau – aukščiausio rango karinio jūrų laivyno karininkas, apkaltintas dar tęsiamame tyrime, – federaliniam teisėjui San Diege pripažino, jog melavo, kai pasakojo tyrėjams, kad niekada negavo jokių dovanų iš Leonardo Franciso, kuriam priklauso firma „Glenn Defense Marine Asia“ (GDMA).

Per JAV karinio jūrų laivyno istoriją tik keli admirolai buvo nuteisti dėl kriminalinių kaltinimų.

55 metų R.Gilbeau teismui sakė, jog suklaidino tyrėjus pasakydamas jiems, kad visuomet susimokėdavo už save, kai kelerių metų periodu maždaug triskart per metus vakarieniaudavo su L.Francisu.

Jis taip pat pripažino, kad sunaikino dokumentus ir ištrynė kompiuterio bylas, kai 2013 metų rugsėjį sužinojo, kad L.Francisas ir kiti asmenys buvo areštuoti ryšium su minimu tyrimu dėl sukčiavimo ir kyšininkavimo.

Nuosprendis R.Gilbeau, kuris per savo 37 metų karjerą buvo apdovanotas „Bronzinės žvaigždės“ ir „Purpurinės širdies“ medaliais, turi būti paskelbtas rugpjūčio 26 dieną.

Jo advokatas Davidas Benowitzas AFP sakė, kad sieks bandomojo laikotarpio, o kaltintojai sutiko prašyti teisėjo R. Gilbeau skirti ne daugiau kaip metus-pusantrų kalėjime.

Pagal susitarimą dėl kaltinamojo kaltės pripažinimo pareiškimo, R.Gilbeau taip pat sutiko sumokėti 50 tūkst. dolerių (44,3 tūkst. eurų) už nuostolius kariniam jūrų laivynui ir 100 tūkst. dolerių (88,5 tūkst. eurų) baudą. Jis taip pat 300 valandų dirbs visuomenei naudingą darbą.

L. Francisas sausio mėnesį pripažino, jog jo kompanija, kuri teikė uosto paslaugas, „tepė“ karinio jūrų laivyno karininkus pinigais, prostitutėmis, kubietiškais cigarais ir Kobės jautiena, kad JAV karinio jūrų laivyno laivai sustotų uostuose, kuriuose dirba GDMA.

Šis Malaizijos verslininkas dėl savo stoto laivybos sluoksniuose buvo vadinamas „storuoju Leonardu“.

Kol kas iš viso 14 žmonių, tarp jų – 11 esamų ir buvusių karinio jūrų laivyno karininkų, buvo apkaltinti ryšium su šia byla.

Septyni iš jų jau padarė kaltės pripažinimo pareiškimus ir buvo nuteisti kalėti laikotarpiams nuo dvejų metų ir trijų mėnesių iki pusseptintų metų, be to, gavo dideles baudas.

Vienas nuteistųjų, JAV karinio jūrų laivyno kapitonas Danielis Dusekas, kovo mėnesį gavo trejus metus ir 10 mėnesių kalėjimo už slaptos informacijos pateikimą GDMA mainais į prostitutes ir prabangias dovanas.