Tačiau tai niekaip nepaveiks FARC vadeivoms JAV iškeltų bylų, be kita ko, dėl narkotikų prekybos, ir nelegitimuos ankstesnių grupuotės, vykdžiusius nusikaltimus žmogiškumui, veiksmų, sakė A. Blinkenas. FARC išbraukimas iš teroristinių grupuočių sąrašo leis JAV geriau remti 2016 metų taikos susitarimo įgyvendinimą, įskaitant darbą su buvusiais kovotojais.

Kolumbija daugiau kaip 50 metų kentė ginkluotą konfliktą tarp ginkluotųjų pajėgų, kairiųjų partizaninių ir dešiniųjų sukarintų grupuočių. Žuvo daugiau kaip 220 000 žmonių, daugiau kaip 6 mln. buvo išvyti iš savo namų.

FARC – didžiausia Kolumbijos sukilėlių grupuotė – 2016 metų lapkričio 24 dieną pasirašė su vyriausybe taikos sutartį ir sudėjo ginklus. Buvę kovotojai turėjo grįžti į civilinį gyvenimą, FARC savo tikslų norėjo siekti kaip politinė partija.

Kolumbijos vyriausybės duomenimis, susitarimo laikosi apie 5 600 buvusių kovotojų. Tačiau tūkstančiai vėl pasitraukė į pogrindį ir buvusiose FARC teritorijose kovoja dėl įtakos su gaujomis, susijusiomis su narkotikais.

JAV valstybės departamentas teroristinėmis organizacijoms paskelbė dvi FARC atšakas bei įvedė sankcijas jų lyderiams. Įšaldomas galimas jų turtas JAV. JAV piliečiams ir įmonėms uždrausta vykdyti su jais sandorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją