Abipusiai kaltinimai pasigirdo per Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdį dėl Ukrainos. Sesija buvo atidėta valandai su puse, Rusijai pareikalavus, kad JT žmogaus teisių pareigūnas Ivanas Simonovičius nepristatinėtų savo ataskaitos 15 narių tarybai.

Galiausiai I. Simonovičius kabėjo per susitikimą, nors Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas išreiškė aiškų nepasitenkinimą. Jis pareiškė, kad žmogaus teisių diskusijos turėtų būti rengiamos Žmogaus teisių taryboje Ženevoje.

V. Čiurkinas taip pat kritikavo šį mėnesį trunkantį JAV ambasadorės JT Samantha Power pirmininkavimą JT Saugumo Tarybai, pareiškęs, esą ji į tarybos darbą įnešė „blogų elementų“.

Ketvirtadienį Kinija ir Rusija bandė nesėkmingai blokuoti JAV organizuotą tarybos susitikimą dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų Šiaurės Korėjoje.

Vašingtonas atlieka griaunamąjį vaidmenį“, – pareiškė V. Čiurkinas.

S. Pauer savo ruožtu tvirtino, kad Rusija yra griaunamoji jėga, ir apkaltino Kremlių bandymu užkirsti kelią atviroms diskusijoms apie faktus.

„Ginčijantis, kaip prieš tai tą darė Rusijos ambasadorius, kad Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras neturėtų kalbėti, pradedama stebėtis, ką Rusija siekia nuslėpti. Tačiau mes suprantame jos labai netinkamą troškimą neleisti tarybai išgirsti nepatogių faktų“, – nurodė S. Power.

JAV ambasadorė citavo naujausią JT ataskaitą apie Ukrainą, kurioje nurodoma, kad ginklai ir kovotojai toliau iš Rusijos plūsta į Rytų Ukrainą, o 20 mėnesių trunkančios kovos pareikalavo beveik 9 100 gyvybių.

„Esame čia, kadangi net ir šiandien Rusija ir toliau ginkluoja, apmoko, remia ir kovoja separatistų gretose Rytų Ukrainoje“, – pareiškė S. Pauer.

Pasak I. Simonovičiaus, Rytų Ukrainoje ir toliau pranešama apie pažeidinėjamas žmogaus teises – žudymus, kankinimus, netinkamą elgesį, neteisėtus sulaikymus ir priverstinį darbą. Jis taip pat kalbėjo apie Kijevo vyriausybės, įtariama, vykdomus savavališkus sulaikymus, kankinimą ir kitus pažeidimus.

V. Čiurkinas pareiškė, kad Kijevas tęsia Rytų Ukrainos ekonominę blokadą ir atsisako tiesioginio dialogo su separatistais.