Pranešama, kad kasmetiniuose manevruose „Samasama“ dalyvauja daugiau kaip 1 tūkst. jūreivių iš abiejų šalių. Pratybos organizuojamos vandenyse prie Manilos ir į pietus nuo pagrindinės Filipinų salos Lusono.

Manevrai prasidėjo praėjus kelioms dienoms po naujausio diplomatinio ginčo tarp Manilos ir Pekino dėl Pietų Kinijos jūros. Kinija reiškia pretenzijas į kone visą šią jūrą, nepaisydama 2016 m. priimto tarptautinio sprendimo, kad tam nėra jokio teisinio pagrindo. Pietų Kinijos jūroje Pekino demonstruojamas atkaklumas kelia nerimą Vašingtonui ir jo sąjungininkams regione.

JAV Ramiojo vandenyno pajėgų vadavietės viršininkas viceadmirolas Karlas Thomasas per naujausių karinių pratybų atidarymo ceremoniją Maniloje pareiškė jūreiviams, kad „jūroje kasdien atakuojamos“ visų šalių teisės užsitikrinti nacionalinį suverenitetą. Nors jis konkrečiai nepaminėjo Kinijos, viceadmirolas nurodė, kad yra išbandoma taisyklėmis grįsta tarptautinė tvarka, kuri užtikrina regiono saugumą, o tai yra naudinga tik vienai šaliai. „Geriausias būdas užtikrinti suverenumą ir saugumą – plaukti ir veikti kartu“, – tikino K. Thomasas.

Pastarosiomis savaitėmis Pekinas pasiuntė patrulinius laivus, kurie, anot Manilos, persekioja Filipinų pakrantės apsaugos laivus ir filipiniečius žvejus vandenyse, kuriuos Filipinai priskiria Vakarų Filipinų jūrai. Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas praėjusį mėnesį įsakė inicijuoti specialią operaciją, kurios metu pakrantės apsaugos pareigūnai nukirto virvę, kuria prie Kinijos kontroliuojamos Skarboro seklumos buvo pririštas plaukiojantis barjeras. Jis neleisdavo Filipinų žvejams patekti į Kinijos 2012 m. perimtą rifų žiedą, kuriame gausu žuvų.

Pekinas į tai reagavo perspėdamas Manilą susilaikyti nuo provokacijų ir pakartotinai pabrėžė savo suverenitetą bei teisėtas pretenzijas į minėtą seklumą, kuri Kinijoje vadinama Huangiano sala.

Filipinų karinio jūrų laivyno vadas viceadmirolas Toribio Adacis sakė, kad naujosios karinės pratybos „įgalina mus drauge stoti prieš virtinę pavojų“.

Pranešama, kad manevruose, be kitų laivų, dalyvaus JAV eskadrinis minininkas „USS Dewey“. Į vadinamąsias stalo pratybas savo personalo atsiųs Jungtinė Karalystė, Japonija, Kanada, Prancūzija ir Australija, o Naujoji Zelandija ir Indonezija nusiųs stebėtojų.