Anot atstovo, „Rusija ir separatistai ne tik rengia vis naujas ir naujas atakas, bet ir eskaluoja konfliktą lygiai taip pat, kaip elgėsi ir praeitų metų rugpjūtį, skelbia naujienų agentūra „Interfax“, kurią cituoja newsru.com.

„Akivaizdu, kas už visa tai atsakingas – Rusija ir separatistai“, – pareiškė J. Kirby.

Anot atstovo, šiuos teiginius patvirtina ir ESBO stebėtojai. Diplomatas pridūrė, kad Amerikos valdžia „labai nerimauja dėl padažnėjusių atakų, kurias prie ugnies nutraukimo linijos rytų Ukrainoje rengia prorusiški separatistai“.

„Mes ir toliau raginame nedelsiant nutraukti ugnį ir paisyti Minske pasiektų susitarimų sąlygų. Dar kartą primename, kad bet kokie Rusijos ir separatistų bandymai užimti daugiau teritorijų jiems kainuos dar brangiau“, – naujienų agentūra „Interfax“ cituoja JAV valstybės departamento atstovą.

Rusijos valdžia, įskaitant ir šalies prezidentą Vladimirą Putiną, nuolat kartoja, kad Ukrainoje Rusijos karių nėra, esą ten kovoja tik savanoriai.

Kaip teigia Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas, „realiai kontroliuoti“ tokių asmenų veiksmų neįmanoma.

Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas savo ruožtu Kijevą įtarinėja rengiantis kariniams veiksmams. Anot ministro, „jau galima kalbėti ne apie priešiškai nusiteikusias jėgas skiriančią liniją, o apie tikrą frontą“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas pridūrė, kad per derybas dėl sunkiosios ginkluotės atitraukimo Kijevas ne kartą keitė savo poziciją, o esą Ukrainos separatistai žengė reikiamus žingsnius.

Be to, S. Lavrovas atkreipia dėmesį, kad pastarųjų dienų įvykiai Ukrainos rytuose primena praeitų metų rugpjūtį, „kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos gavo nurodymą pulti“.

„Taip pat buvo ir šių metų sausį, kai eilinį kartą bandyta situaciją išspręsti jėga“, – sako S. Lavrovas.