R. Bader Ginsbug buvo paguldyta į Johnso Hopkinso ligoninę Baltimorėje dėl pūslės uždegimo, išsivysčiusio, kai pajudėjęs tulžies akmuo užkimšo pūslės lataką.

Teisėja ligoninėje praleis dieną ar dvi, kol atsigaus po nechirurginės procedūros, nurodė Teismas.

„Teisėja ilsisi ir planuoja nuotoliniu būdu iš ligoninės dalyvauti rytoj ryte numatytoje posėdžio telekonferencijoje“, – rašoma Teismo išplatintame pranešime.

R. Baden Ginsburg Aukščiausiojo Teismo teisėja 1993 metais paskyrė tuometinis prezidentas Billas Clintonas. Itin populiari liberalių pažiūrų teisėja ne savo noru tapo socialinių tinklų ikona ir yra pelniusi „Grėsmingosios RBG“ (The Notorious RBG) pravardę, įkvėptą velionio reperio „The Notorious B.I.G“ pseudonimo.

87 metų R. Baden Ginsburg jau anksčiau turėjo sveikatos problemų. 2019 metais ji buvo hospitalizuota dėl šaltkrėčio ir karščiavimo, kiek anksčiau baigusi spindulinės terapijos kursą dėl kasos vėžio.

1999 metais teisėja buvo gydoma dėl gaubtinės žarnos vėžio, o praėjus dešimtmečiui jai buvo nustatytas ankstyvosios stadijos kasos vėžys. 2018 metų gruodį R. Baden Ginsburg iš plaučių buvo pašalinti du mazgeliai.

Teisėjos sveikatos problemos pakurstė kalbas apie dėl galimą jos pasitraukimą iš Aukščiausiojo Teismo. Tai leistų konservatyvių pažiūrų D. Trumpui pasiūlyti kandidatą ją pakeisti.

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjai skiriami iki gyvos galvos. R. Baden Ginsburg ne kartą sakė, jog pasitrauks tik tada, kai iš tiesų nebegalės atlikti savo darbo.