„Tikėtina, kad Kremlius atnaujino informacinę kampaniją, siekdamas palenkti Vakarus priversti Ukrainą sutikti su nuolaidomis ir derėtis dėl Rusijai palankių sąlygų“, – sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (KSI) analizėje.

Pasak JAV analitikų, penktadienio Kremliaus pareiškimai rodo, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra atviras dialogui, tačiau, jų teigimu, Maskva vis dar mėgina demotyvuoti Vakarus teikti pagalbą Ukrainai, o jos noras derėtis – apsimestinis.

„V. Putino pareiškimas nerodo, kad Rusija būtų suinteresuota derybomis su Ukraina, Kremlius nesukūrė jokio rimto pagrindo deryboms ir neatsisakė maksimalių tikslų priversti Ukrainos vyriausybę kapituliuoti“, – sakoma pranešime.

Rusija kaltina Ukrainą ir Vakarus blokuojant derybas ir drauge atmeta Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio taikos planą, raginantį išvesti Rusijos kariuomenę.

Greičiausiai Kremlius sustiprins savo melagingus teiginius, kad yra pasirengęs deryboms, sakoma KSI pranešime. Tuo metu Kinija per savo specialųjį pasiuntinį Li Hui taip pat mėgina spausti Vakarus, kad jie panaudotų savo įtaka Ukrainai ir užtikrintų paliaubas.

Europos Sąjunga ir JAV toliau pabrėžia nuolatinę paramą Ukrainai, Rusijos puolamai jau daugiau nei 15 mėnesių. Kyjivas, siekdamas išlaisvinti okupuotas teritorijas, kliaujasi iš Vakarų gaunamais sunkiaisiais ginklais ir amunicija.

Šeštadienio vakarą V. Zelenskis paskelbė vaizdo įrašą iš Kyjivo, jis dėkojo sąjungininkėms Vokietijai, Suomijai, Kanadai ir Islandijai už naujus ginklų pristatymus ir paskelbė apie dar griežtesnes sankcijas Rusijai, siekiant, kad ji nutrauktų karą prieš Ukrainą.

„Šiandien dar viena sankcijų diena“, – sakė prezidentas. Jis įtraukė į sąrašą 220 įmonių ir 51 asmenį, „dirbantį terorui“.

Naujausioje Didžiosios Britanijos suvestinėje sakoma, kad trečiadienį į Ukrainos Bachmuto miestą tikriausiai įžengė Maskvai lojalios vadinamosios Donecko liaudies respublikos separatistų pajėgos ir pradėjo valymo operacijas.

„Pastarosiomis savaitėmis Rusijos oro desanto pajėgų 31-osios brigados elementai greičiausiai pajudėjo iš Svatovės ir Kreminos rajono, kad sustiprintų flangus prie Bachmuto“, – sakoma ministerijos pranešime ir priduriama, kad gegužės 16 d. Ukrainos pajėgos buvo užėmusios 20 kvadratinių kilometrų aplink Bachmutą.

Anksčiau Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Ukrainos kariai meldžiasi ir ruošiasi dideliam puolimui. „Atėjo laikas atsiimti tai, kas mūsų“, – sakoma vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją