Pasak ISW analitikų, tarptautinio humanitarinio bendradarbiavimo („Rossotrudničestvo“) generalinis direktorius Jevgenijus Primakovas gegužės 22 d. pareiškė, kad „Rossotrudničestvo“ kuria „Elektroninės tėvynainio kortelės“ programą, leisiančią užsienyje gyvenantiems rusams gauti nenurodytas valdžios paslaugas, lankytis ir dirbti Rusijoje, o ateityje net prašyti Rusijos pilietybės.

J. Primakovas pareiškė, kad Rusija rengiasi paleisti bandomąją programos versiją keliose nenurodytose kaimyninėse šalyse, o pirmosios kortelės gali būti išduotos jau iki 2024 m. pabaigos.

Pasak J. Primakovo, Rusijos tėvynainiai galės pateikti savo asmeninę informaciją naudodamiesi internetine programa ir gauti kortelę bei prieigą prie įvairių paslaugų, jos bus pasiekiamos per nenurodytą internetinę platformą.

J. Primakovas sakė, kad nors dalis Rusijos tėvynainių užsienyje neturi Rusijos pilietybės ir „skeptiškai“ vertina Rusijos politiką, jie vis tiek „vienaip ar kitaip“ yra tėvynainiai ir ši programa padės jiems ir jų vaikams palaikyti ryšius su Rusija.

Pasak J. Primakovo, užsienyje yra nuo 20 mln. iki 40 mln. Rusijos tėvynainių, nors neaišku, pagal ką jie apibrėžiami.

„Rossotrudničestvo“ plėtoja „Elektroninės tėvynainio kortelės“ projektą mažiausiai nuo 2021 m., tačiau viešai programa dar nepradėta. Pernai birželį J. Primakovas pareiškė, kad „Rossotrudničestvo“ planuoja atidaryti „sertifikavimo centrus“ Rusų namuose visame pasaulyje, juose kortelę norintys gauti tėvynainiai galėtų patvirtinti savo tapatybę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra sakęs, kad Rusijos tėvynainis yra bet kuris asmuo, turintis istorinių, kultūrinių ar kalbinių ryšių su Rusija, ši sąvoka yra itin svarbus Kremliaus naratyvo apie „Russkij Mir“ („Rusų pasaulį“) aspektas, kurį Kremlius ketina panaudoti, kad ateityje pateisintų Rusijos agresiją prisidengiant Rusijos tėvynainių „apsauga“, – teigia ISW analitikai.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją