Tai jau antras kartas šiais metais, kai Prancūzijos delegacija lankosi saloje, ir naujausias iš virtinės Europos ir Amerikos politikų kelionių, kurios papiktino Kiniją.

Šešių asmenų Prancūzijos nacionalinės asamblėjos delegacija, vadovaujama Francois de Rugy, prieš išvykdama sekmadienį susitiks su Taivano prezidente Tsai Ing-wen ir kitais aukščiausiais pareigūnais, pranešė Taivano užsienio reikalų ministerija.

Spalio mėnesį Kinija pasmerkė Alaino Richardo vadovaujamos Prancūzijos senatorių grupės vizitą į Taivaną, apkaltinusi delegaciją kenkimu Paryžiaus ir Pekino santykiams.

A. Richardo grupė į kelionę vyko nepaisydama Kinijos perspėjimų, o jis pats viešnagės metu Taivaną ne kartą pavadino „šalimi“.

Trečiadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija sukritikavo naujausią prancūzų vizitą ir pareiškė, kad „tam tikros šalys turėtų... nustoti siųsti klaidingus signalus Taivano nepriklausomybės separatistinėms jėgoms".

„Kinija griežtai pasisako prieš bet kokius oficialius ir politinius mainus tarp Taivano ir kitų šalių“, – sakė atstovas žiniasklaidai Zhao Lijianas.

Pekinas tvirtina, kad savarankiškas demokratinis Taivanas yra jo teritorijos dalis, kurią vieną dieną susigrąžins, prireikus – ir jėga. Kinija stengiasi, kad Taivanas būtų izoliuotas pasaulinėje arenoje, ir piktinasi oficialiai vartojamu Taivano pavadinimu arba bet kokia nuoroda į jį kaip į šalį.

Nuo 2016 metų, kai Tsai laimėjo rinkimus, Pekinas padidino spaudimą Taivanui ir agresyviai stengėsi atgrasyti užsienio politikus nuo vizitų.

Praėjusį mėnesį po amerikiečių įstatymų leidėjų grupės vizito Kinija surengė karines pratybas netoli Taivano sąsiaurio.

Po to, kai spalio mėnesį apie 150 Kinijos karo lėktuvų – rekordinis skaičius – įskrido į Taivano oro gynybos zoną, Taivano gynybos ministras perspėjo, kad karinė įtampa tarp salos ir Kinijos yra didžiausia per pastaruosius keturis dešimtmečius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją