Šalis planuoja modernizuoti turimas raketas „žemė-laivas“, kad jų veikimo nuotolis padidėtų nuo 100 kilometrų iki maždaug 1 000 kilometrų (62 mylių) ir būtų pakankamas Kinijos pakrančių teritorijoms bei Šiaurės Korėjai pasiekti, pranešė laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

Taip pat reikėtų atlikti modernizaciją, kad Japonijos turimi laivai ir lėktuvai galėtų šaudyti naujomis raketomis, kurios galėtų pataikyti į sausumoje esančius taikinius, rašoma laikraštyje.

Raketos bus dislokuotos pietvakariniame Kiūšiū regione ir aplink jį bei mažose salose, esančiose Japonijos pietvakarių vandenyse netoli Taivano, pranešė „Yomiuri“.

Japonijos pareigūnai kol kas šio klausimo nekomentavo.

Šis planas yra dalis Japonijos pastangų sumažinti raketų pajėgumų atotrūkį nuo Kinijos ir kartu spręsti Šiaurės Korėjos keliamas grėsmes, rašoma laikraštyje.

Pagal pokarinę Japonijos konstituciją šalis negali turėti ginkluotųjų pajėgų, o išlaidos gynybai apsiriboja formaliu savigynos pajėgų finansavimu.

Dėl pastarojo meto geopolitinės įtampos, įskaitant Rusijos invaziją į Ukrainą ir vis agresyvesnę Kinijos poziciją dėl Taivano, Japonijoje vis dažniau pasigirsta raginimų peržiūrėti gynybos programas.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kišida pažadėjo gerokai padidinti išlaidas gynybai, kurios iki šiol sudarė apie 1 proc. BVP.

Vietos žiniasklaida taip pat pranešė, kad Japonijos gynybos ministerija tikriausiai prašys 5,5 trln. jenų (40,2 mlrd. JAV dolerių) kitiems finansiniams metams, t. y. šiek tiek daugiau nei 5,18 trln. jenų, numatytų šiems finansiniams metams.

Tačiau tikimasi, kad ministerija taip pat prašys patvirtinti sąrašą neįkainotų pozicijų, įskaitant tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų tobulinimo išlaidas, teigė laikraštis „Asahi Shimbun“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją