O. Fujimura žurnalistams Tokijuje sakė, kad „šis klausimas buvo ginčo objektas tarp dviejų šalių vyriausybių“. Tai įvyko po to, kai Kinija išreiškė apgailestavimą, kai antradienį protestuotojai puolė JAV ambasadoriaus automobilį Pekine. Šį incidentą nufilmavo ir jį į interneto svetainę „YouTube“ įkėlė Kinijos disidentas ir menininkas Ai Weiwei.

Konfliktas suintensyvėjo, kai Japonija praėjusią savaitę nacionalizavo tris iš penkių salų. Salos anksčiau priklausė privačiam savininkui. Salos Japonijoje vadinamos Senkaku, o Kinijoje – Diaoju.

Tiek Japonija, tiek ir Kinija, taip pat Taivanas, reikalauja negyvenamų, bet ištekliais turtingų salų. Salas šiuo metu kontroliuoja Japonija.

Antijaponiški protestai Kinijoje privertė japoniško kapitalo įmones užsidaryti arba sumažinti gamybos apimtis.

Antradienį, kai kuriuose Kinijos miestuose buvo surengti vandalų išpuoliai prieš japoniškus restoranus bei parduotuves.Vandalizmo išpuoliai sutapo su 1931 metų incidentu, nuo kurio prasidėjo Japonijos invazija į Šiaurės Rytų Kiniją.Trečiadienį protestai truputį aprimo, praneša BBC.

JAV susirūpinusi

„Dėl žalos padarytos mūsų ambasadoms ir konsulatams, mes iš Kinijos planuojame reikalauti kompensacijos. Šią problemą reikia išspręsti tarp dviejų šalių vyriausybių“, – pabrėžia O. Fujimura.

O. Fujimura pridūrė, kad bet kokia žala padaryta Japonijos nuosavybei Kinijoje turėtų būti nustatoma pagal vietos įstatymus.

Japonijos vyriausybės atstovas taip pat paminėjo, kad Japonijos ministras pirmininkas į Kiniją ketina nusiųsti specialią delegaciją. Tai būtų tik dalis pastangų išspręsti šį konfliktą. „Norime išspręsti šią problemą ramioje aplinkoje veikdami įvairiais diplomatiniais keliais“, – pridūrė vyriausiasis sekretorius.

Paklaustas, ar Kinija mokėtų už žalą, susijusią su protestais, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hongas Lei sakė, kad su šia problema susijusios bylos turi būti tvarkomos tinkamai“, – praneša Kinijos valdoma naujienų agentūra „Xinhua“.

„Kinija išreiškė apgailestavimą dėl incidento, susijusio su protestuotojais, antradienį užpuolusiais JAV ambasadoriaus Gary'io Locke'o automobilį Pekine antradienį“, – tuo tarpu pareiškė JAV Valstybės departamentas.

Departamento atstovė spaudai Victoria Nuland, sakė, kad JAV išreiškia didelį susirūpinimą dėl incidentų Kinijoje.

Protestuotojai skandavo antiamerikietiškus šūkius ir šaukė, kad ginčijamos salos – dalis Kinijos teritorijos. Jie stengėsi užkirsti kelią automobiliui patekti į ambasadą.

A.Weiwei žurnalistui BBC Pekine Martinui Patience'ui pareiškė, kad jis galėjo filmavo vandalų ataką iš netoliese esančių jo draugo namų.

Kinijos atstovas Hongas Lei teigia, kad šis incidentas buvo „išskirtinis atvejis, ir kad Kinijos užsienio reikalų ministerijos jį tiria“.

JAV, kuri yra Japonijos sąjungininkė, pareiškė norinti likti neutrali salų ginčo klausimu.