J.Kerry tokią kontroversišką pastabą išsakė penktadienį, per įtakingos Trišalės komisijos susitikimą už uždarų durų, sekmadienį pranešė „The Daily Beast“.

Svetainė teigia, kad tame susitikime dalyvavęs šaltinis pateikė jai įrašą su J.Kerry pastabomis.

„Dviejų valstybių sprendimas bus aiškiai pabrėžtas kaip vienintelė reali alternatyva. Nes unitarinė valstybė galiausiai arba taps apartheido valstybe su antros klasės piliečiais, arba taps valstybe, kuri sunaikins Izraelio gebėjimą būti žydų valstybe“, – sakęs J.Kerry.

„Kai tik įsidedi į galvą tą karkasą, tą realybę, kuri yra pamatas, supranti, kaip būtina yra pasiekti dviejų valstybių sprendimą, dėl kurio abu lyderiai, (kaip) net sakė (ketvirtadienį), tebėra labai įsipareigoję“, – sakęs JAV valstybės sekretorius.

Pasak „The Daily Beast“, renginyje dalyvavo JAV, Vakarų Europos, Rusijos ir Japonijos aukšto rango pareigūnai bei ekspertai.

Apartheidas“ yra užuomina apie Pietų Afrikos Respublikos (PAR) 1948-1994 metų engėjišką ir rasiškai segreguotą socialinę sistemą.

Nors ir J.Kerry, ir JAV prezidentas Barackas Obama susilaikydavo nuo šio žodžio kalbėdami apie Izraelio ir palestiniečių konfliktą, buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris (Džimis Karteris, 1977-1981) savo knygą šia tema, kuri buvo išleista 2006 metais, pavadino „Palestina: taika, ne apartheidas“ (Palestine: Peace Not Apartheid).

J.Kerry taip pat tvirtino, kad taikos procesas nėra žlugęs.

„Pranešimai apie taikos proceso galą buvo nuolat ne taip suprantami ir neteisingai perteikiami. Ir net mes dabar artėjame prie akivaizdaus konfrontacijos ir pertraukos momento, bet aš toli gražu neskelbčiau jo mirusiu“, – sakė J.Kerry, kurį cituoja minima svetainė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)