Būgštaujama, kad po birželio 14 dienos antrojo rinkimų turo Afganistane nepasikartotų 1992–1996 metų pilietinio karo tarp etninių grupuočių scenarijus.

Preliminarūs rinkimų rezultatai parodė, kad Abdullah Abdullah, buvęs kovotojas su Talibanu, rinkimuose užėmė antrą vietą, nusileisdamas savo varžovui Ashrafui Ghani. Tačiau A.Abdullah pareiškė, kad rezultatai buvo suklastoti ir jis tikisi tapti kitu šalies prezidentu.

„Dabar kritinis pereinamojo laikotarpio momentas, kuris yra esminis šalies valdymui ateityje“, – sakė J.Kerry žurnalistams Pekine ir išreiškė viltį, kad per kelias artimiausias dienas Afganistanas suras būdą kaip suvaldyti ateitį.

Buvusio Pasaulio banko ekonomisto rinkėjų stovykloje yra daugiausia tadžikai ir kitos šiaurinės etninės grupės, tuo tarpu A.Ghani daugiausia palaiko puštūnų gentys šalies pietinėje ir rytinėje dalyje – toks rinkėjų pasidalinimas primena etninį susiskaldymą pilietinio karo laikais.

Abu varžovai paragino šalį išlikti vieninga, nepaisant būsimo sunkaus valdžios perdavimo, kai 50 tūkst. JAV vadovaujamų NATO karių baigia kovą su Talibano kovotojais ir mažėja užsienio finansinė parama šaliai.

J.Kerry sakė, kad „keletą kartų“ buvo susisiekęs su abiem kandidatais ir kadenciją baigiančiu prezidentu Hamidu Karzai.

„Mes raginame juos nedidinti jų šalininkų lūkesčių, viešai demonstruoti pagalbą perskaičiavimo procesui ir atsiskaitymo procesui, taip pat pademonstruoti valstybės valdymo ir lyderiavimo sugebėjimus tokiu metu, kai Afganistanui to reikia“, – sakė J.Kerry baigdamas viešnagę Kinijos sostinėje.