"Izraelis privalo ... nutraukti visą gyvenviečių veiklą be išankstinių sąlygų (ir) privalo nedelsdamas inicijuoti visų naujakurių atšaukimo (iš okupuotų teritorijų) procesą", - padarė išvadą JT faktų nustatymo misija.

Dėl nausėdijų palestiniečių žmogaus teisės "pažeidinėjamos nuolat ir kasdien", sakoma trijų nepriklausomų eksperčių ataskaitoje.

Izraelis nedelsdamas atmetė šį dokumentą, didindamas įtampą po to, kai šią savaitę žydų valstybė tapo pirmąja kada nors JT institucijos ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį blokavusia šalimi.

Izraelio gyventojų kėlimasis į okupuotą teritoriją atitinka "TBT (Tarptautinio baudžiamojo teismo) statuto 8-ojo straipsnio nuostatą ... dėl karo nusikaltimų", šiai misijai vadovavusi ekspertė iš Prancūzijos Christine Chanet sakė žurnalistams Ženevoje.

Tačiau ji pažymėjo, jog neaišku, ar TBT gali imtis Izraelio persekiojimo dėl šių nusikaltimų.

Ekspertai, kurie savo išvadas pristatys 47 nares turinčiai tarybai kovo 18 dieną, taip pat paragino Izraelį "užtikrinti tinkamas, veiksmingas ir nedelsiamas žalos atitaisymo priemones visiems palestiniečiams, nukentėjusiems ... nuo žmogaus teisių pažeidimų, padarytų dėl nausėdijų".

Tarybos sprendimas pasiųsti faktų nustatymo misiją, kuriai buvo pavesta išsiaiškinti, kokį poveikį nausėdijos daro palestiniečių teises, sukėlė Izraelio įtūžį. Žydų valstybė nedelsiant nutraukė bet kokį bendradarbiavimą su šia institucija.

Ch.Chanet kartu su pakistaniete Asma Jahangir ir botsvaniete Unity Dow paskelbė savo išvadas praėjus dviem dienoms po to, kai Izraelis tapo pirmąja šalimi, boikotavusia eilinę JT Žmogaus teisių tarybos apžvalgą.

Izraelis buvo plačiai kritikuojamas tarptautinės bendruomenės dėl intensyvinamos nausėdijų plėtros palestiniečių teritorijose, ypač aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, kurią palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės sostine, tačiau Izraelis skelbia "nedaloma" žydų valstybės sostine.

Bet kokios izraeliečių naujakurių gyvenvietės palestiniečių žemėse už vadinamosios 1949 metų Žaliosios linijos laikomos neteisėtomis pagal tarptautinę teisę.

"Nausėdijos palaikomos ir plečiamos naudojant visišką naujakurių segregaciją nuo kitų gyventojų" tose teritorijose, sakoma ataskaitoje, kurioje priduriama, jog Izraelio kariuomenė ir policija padeda palaikyti šią segregaciją, "paminant Palestinos žmonių teises".

Ataskaitos autorėms vykdant šią misiją nebuvo leista atvykti į Izraelį arba palestiniečių teritorijas, tačiau jos kliovėsi daugelio liudininkų parodymais.

Pasak A.Jahangir, per tuos pokalbius ekspertės, kurios, kaip pažymėjo ji, laikėsi "neutralumo", matė palestiniečių kančias.

Ataskaitoje vardijami daugybė pažeidimų, tokiu kaip apsisprendimo laisvės suvaržymas, nediskriminacijos principo nesilaikymas; judėjimo laisvės, lygybės, teisės į teisingą ir sąžiningą teismą pažeidimai; kalinimas be priežasties; teisės lankytis garbinimo vietose suvaržymas; teisės į švietimą, vandens išteklius ir būstą suvaržymai. Visi šie pažeidimai yra "tarpusavyje susiję, sudarantys bendro paveikslo dalį".

Pavyzdžiui, ekspertės pastebėjo, kad palestiniečiams ir jų kaimynams naujakuriams taikomos skirtingos teisinės sistemos ir standartai.

Žydų naujakuriai, kurie imasi smurto veiksmų prieš palestiniečius, retai kada patraukiami atsakomybėn sakoma ataskaitoje. Joje nurodoma, kad Izraelio žmogaus teisių organizacijos "Yesh Din" atliktas tyrimas atskleidė, jog 2005-2012 metais 91 proc. tokių bylų buvo nutrauktos, nepateikus kaltinimų.

Tuo tarpu 90-95 proc. bylų dėl įtariamo palestiniečių smurto prieš žydus naujakurius buvo tiriamos ir perduotos teismams.

Nepagrįsti palestiniečių areštai ir kalinimas taip pat yra įprasta praktika, pažymėjo ekspertės, nurodydamos, kad pernai apie Izraelio kariškiai laikė suimtus 4 100 palestiniečių, iš kurių 21 buvo jaunesnis nei 16 metų.

Ataskaitoje rašoma, kad po 1967 metais vykusio Šešių dienų karo, kai Izraelis užėmė Gazos Ruožą, Golano aukštumas, Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę, pastarosiose dviejose teritorijose buvo pastatyto 250 nausėdijų, kuriose dabar gyvena apie 520 tūkst. žmonių.

Šių nausėdijų plėtra "veda į šliaužiančią aneksiją, kuri užkerta kelią vientisos ir gyvybingos Palestinos valstybės įkūrimui", pažymi tyrimo autorės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)