Izraelis yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, pradėjusių vakcinaciją palaikomąja vakcinos doze. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kritikuoja šią praktiką ir savo ruožtu ragina skirti daugiau vakcinos skurdesnėms valstybėms.

Tačiau Izraelio Sveikatos apsaugos ministerija antradienį paskelbė apie plečiamą skiepijamųjų sąrašą, šalyje tądien užregistravus daugiausiai naujų infekcijų nuo sausio – 9 831.

Premjeras Naftalis Bennettas argumentuoja, kad, atsižvelgiant į palyginti nedidelę Izraelio populiaciją, šalies palaikomųjų dozių programa nepaveiks pasaulinių vakcinos atsargų ir tik suteiks papildomos informacijos apie trečiosios dozės efektyvumą.

Daugiau kaip 5,4 mln. izraeliečių, ar 58 proc. šalies populiacijos, yra paskiepyti abiem „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozėmis, o tris vakcinos dozes jau gavo daugiau kaip 1,5 mln. šalies gyventojų.

Izraelis buvo viena pirmųjų pasaulio valstybių, gruodį pradėjusių didelio masto skiepijimo kampaniją, kuri padėjo sumažinti infekcijų skaičių, tačiau šalyje pastaruoju metu dėl delta atmainos fiksuojamas didėjantis sergamumas.

N. Bennettas anksčiau teigė esąs įsipareigojęs išvengti dar vieno ekonomiką paralyžiuojančio karantino ir tikįs, kad naujausią infekcijų šuolį galima suvaldyti plečiant vakcinaciją ir propaguojant kaukių dėvėjimą.