Nepaisant akivaizdaus tarptautinio nepasitenkinimo, Izraelis neturėtų kitos išeities kaip tik smogti tankiai apgyvendintiems Pietų Libano rajonams, nes „Hezbollah“ yra įsitvirtinusi tarp civilių gyventojų, sakė jis.

Neįprastai griežtas perspėjimas pasigirdo jau kelis mėnesius sklandant kalboms, jog Izraelio vyriausybė svarsto galimybę nepaisyti Jungtinių Valstijų prieštaravimo ir imtis vienašališkų karinių veiksmų prieš Irano branduolinius objektus.

Nors toks antpuolis artimiausiais mėnesiais yra mažai tikėtinas ir galėtų įvykti tik po Izraelio visuotinių rinkimų, numatytų rugsėjo mėnesį, gynybos ministras Ehudas Barakas neseniai tvirtino, jog karinių smūgių galimybė nėra atmetama.

Izraelis supranta, kad toks puolimas gali turėti didžiulę kainą – Iranas veikiausiai keršytų per „Hezbollah“ ir palestiniečių karinę grupuotę „Hamas“, kontroliuojančią Gazos Ruožą. Abu islamistiniai judėjimai yra seniai finansuojami bei apginkluojami Teherano. Jie taip pat turi sukaupę didžiulius raketų, galinčių pasiekti žydų teritorijos gilumą, arsenalus.

Tačiau Izraelio kariniams veiksmams prieš Iraną netikėtai susiklostė palankios aplinkybės, kai per arabų šalis nuvilnijęs Arabų pavasaris ryškiai sumenkino regioninę Teherano įtaką.

„Hamas“ pradėjo orientuotis į kylančią Musulmonų broliją Egipte, ir vis labiau stiprėja tikimybė, kad ši palestiniečių grupuotė neįsitrauktų į regioninį karą, jei būtų smogta Iranui.

Kitaip negu sunitiškoji „Hamas“, „Hezbollah“ yra kur kas labiau priklausoma nuo savo rėmėjų šiitų Irane, bet jos populiarumas arabų pasaulyje pastaruoju metu yra sumenkęs dėl paramos Basharo al Assado režimui Sirijoje, kuris nuo seno palaiko šią grupuotę.

Norėdamas įvaryti pleištą tarp „Hezbollah“ ir Libano sunitų bei krikščionių bendruomenių, Izraelio kariškis paragino libaniečius nesivelti į karą, dėl kurio greičiau jiems, o ne Iranui, atiteks didžioji dalis Izraelio pykčio.

„Padėtis Libane po šio karo bus siaubinga“, - sakė karininkas, vadovaujantis pajėgoms prie Izraelio šiaurinės sienos su Sirija ir Libanu.

„Jie turės pagalvoti, nori to, ar ne. Tikiuosi, kad Iranas neįstums jų į karą, kurio kainą turės sumokėti ne Iranas, bet Libanas“, - teigė jis.