„Gynybos ministras Avigdoras Liebermanas ir premjeras Benjaminas Netanyahu nusprendė leisti statyti 3 000 naujų namų Judėjos ir Samarijos srityje“, – sakoma gynybos ministerijos pranešime, kuriame pavartotas alternatyvus, izraeliečių naudojamas Vakarų Kranto pavadinimas.

Šias Palestinos žemes Izraelis okupavo 1967 metais.

Minėtas pareiškimas pasirodė Izraeliui besiruošiant iškeldinti gyventojus iš vienos savavališkai įkurtos žydų gyvenvietės Vakarų Krante.

Manoma, kad šiuo žingsniu gali būti siekiama numalšinti naujakurių pyktį dėl teismo sprendimo iškeldinti juos iš Amonos gyvenvietės.

Be to, keliomis dienomis anksčiau vyriausybė pritarė papildomų 2 500 namų Vakarų Krante statybai bei dar kelių šimtų namų statyboms Rytų Jeruzalėje.

Palestiniečiai savo ruožtu tvirtina, kad šios žemės, kurias Izraelis okupavo 1967 metais per Viduriniųjų Rytų karą, yra jų būsimos valstybės teritorija.

Palestiniečiai ir tarptautinė bendruomenė laiko žydų nausėdijas ir gyvenvietes neteisėtomis, o jų plėtra trukdo pradėti taikos procesą.

Palestina nori, kad jos būsimai valstybei priklausytų Vakarų Krantas, Gazos Ruožas bei Rytų Jeruzalė.

D. Trumpo, kuris žadėjo labiau remti žydų valstybę negu jo pirmtakas, pergalę JAV prezidento rinkimuose lydėjo suintensyvėjusi Izraelio nausėdijų plėtra.

Jo kampanijoje nė karto nebuvo paminėta Palestinos valstybė, nors pastangos ją įkurti jau ilgiau kaip du dešimtmečius yra kertinis akmuo su šiuo regionu susijusiuose tarptautinės diplomatijos procesuose.

Šis respublikonas taip pat yra žadėjęs būti labiau tolerantiškas Izraelio nausėdijų plėtrai.