Sekmadienį vakare paskelbtame teismo pranešime sakoma, kad Žydų jėgos partijos kandidatai Ben-Zionas Gopsteinas ir Baruch Marzel negali balotiruotis dėl įstatymo, draudžiančio kandidatams kurstyti rasizmą.

Žydų jėgos partijos nariai yra velionio rasistinių pažiūrų rabino Meiro Kahane įkurto kahanitų judėjimo, siekiančio išvaryti iš Izraelio arabus, sekėjai.

1990 metais Niujorke nužudyto M. Kahane judėjimas taip pat įkvėpė Baruchą Goldsteiną, 1994 metais Hebrone nužudžiusį 29 palestiniečius maldininkus.

Teismas atmetė prašymus uždrausti pačią Žydų jėgos partiją ir leido balotiruotis jos sąrašo pirmojoje pozicijoje esančiam Vakarų Kranto naujakuriui Itamarui Ben-Gvirui.

I. Ben-Gviras pripažino savo svetainėje laikantis M. Goldsteino nuotrauką, bet, kaip pranešama, jis yra sakęs, kad gerbia šį veikėją kaip gydytoją, gelbėjusį per palestiniečių atakas sužeistus žydus.

I. Ben-Gviras, nuo jaunystės 53 kartus sulaukęs teisėsaugos įtarimų, tvirtina, kad buvo išteisintas 46 bylose. Jis paklausė teisėjų rekomendacijos ir ėmėsi studijuoti teisę, kad bylose galėtų gintis pats.

Dabar jis teismuose atstovauja smurtu kaltinamiems žydams naujakuriams, be kita ko, kaltinamiems dėl 2015 metais Vakarų Krante įvykdyto padegimo, per kurį žuvo pusantrų metų palestinietis berniukas ir jo tėvai. Tas incidentas sulaukė daugelio pasmerkimo.

Žydų jėgos partija pasisako už „Izraelio priešų pašalinimo iš mūsų krašto“, turėdama omenyje palestiniečius ir Izraelyje gyvenančius arabus, vykdančius atakas.

Be to, ši partija ragina Izraelį aneksuoti okupuotą Vakarų Krantą, kur gyvena daugiau kaip 2,5 mln. palestiniečių.

Kaip rodo apklausos, mažai tikėtina, kad ši partija įveiks 3,25 proc. balsų slenkstį ir pateks į Knesetą.

Prieš šių metų balandį vykusius ankstesnius parlamento rinkimus, pritariant premjerui Benjaminui Netanyahu, ši partija buvo įtraukta į aljansą su kitomis kraštutinėmis dešiniosiomis partijomis, bet į Knesetą vis tiek nepateko.

Šis susitarimas papiktino daugelį Izraelyje ir užsienio žydų bendruomenėse, ypač Jungtinėse Valstijose.

B. Netanyahu teisino susitarimą, nes jis esą nenorėjo, kad planuodamas naują koaliciją nenorėjo, kad jokie dešiniųjų balsai nebūtų veltui iššvaistyti.

Šįkart „Žydų jėga“ į rugsėjį vyksiančius rinkimus eina atskirai, o ne susivienijusi su kokiu nors didesniu bloku.