Po keletą dienų trukusio intensyvaus Gazos miesto Al Šifos ligoninės apylinkių bombardavimo, liudininkai pranešė, kad tankai ir šarvuotieji automobiliai yra vos už kelių metrų nuo apsiaustos įstaigos, į kurią jau penkias savaites trunkančiame kare dabar krypsta daugelio dėmesys.

Jungtinių Tautų manymu, ligoninėje gali būti tūkstančiai, gal net daugiau nei 10 000 žmonių – ligonių, darbuotojų, perkeltųjų asmenų, negalinčių pabėgti dėl aplinkui vykstančių mūšių.

Vienas iš organizacijos „Daktarai be sienų“ chirurgų sakė, kad padėtis ligoninėje tapo „labai bloga“. Pranešama, kad dėl elektros trūkumo ligoninės inkubatoriuose miršta naujagimiai, ligonius apšaudo snaiperiai.

„Neturime elektros. Ligoninėje nėra vandens. Nėra maisto“, – kalbėjo gydytojas, kurio vardo ir pavardės organizacija nenurodė. „Tai nežmoniška.“

Izraelis kaltina „Hamas“ smogikus naudojant po ligonine esančius tunelius kaip vadovavimo „mazgą“, o ligonius ir sužeistuosius – vietoje gyvųjų skydų. Šiuos kaltinimus „Hamas“ neigia.

Izraelis teigia į ligoninę nesitaikantis, tačiau yra prisiekęs sunaikinti visus „Hamas“ kovotojus, kad atkeršytų už spalio 7 d. įvykdytus išpuolius, per kuriuos žuvo maždaug 1 200 žmonių, dauguma jų – Izraelio civiliai.

JAV prezidentas J. Bidenas paragino Izraelį „ligoninės atžvilgiu imtis ne tokių įsibrovėliškų veiksmų“ – tai yra vienas iš aštriausių Izraelio veiksmų adresu jo pastaruoju metu pasakytų komentarų.

„Ligoninę būtina apsaugoti“, – Ovaliniame kabinete kalbėdamas su žurnalistais sakė jis.

Izraelio gynybos pajėgų atstovas Peteris Lerneris antradienį pareiškė, kad Al Šifa „vaidina svarbų vaidmenį „Hamas“ vadovavimo ir valdymo struktūroje“, tačiau pridūrė, kad jo kariai šiuo metu „laikosi nuošaliai“.

„Siekiama mėginti evakuoti žmones, evakuoti jų kuo daugiau“, – sakė jis.

Abi šalys ne kartą visiškai skirtingai nupasakojo, kas vyksta, tuo parodydamos, kokia svarbi šiame kare yra pasaulio visuomenės nuomonė.

P. Lernerio teigimu, ligoninėje yra „šimtai“ žmonių, tuo tarpu, kai ligoninėje esantis „Hamas“ sveikatos apsaugos ministro pavaduotojas Youssefas Abu Rishas nurodė, kad joje glaudžiasi maždaug 20 000 perkeltų asmenų.

„Teisėtumo langas“

Po žiaurių spalio 7 d. „Hamas“ išpuolių ir plataus masto Izraelio atsako visame pasaulyje kilo protestų banga, Vidurio Rytuose, Europoje ir kituose regionuose į gatves išėjo šimtai tūkstančių žmonių.

Izraelio rėmėjai primygtinai reikalauja šalį apsaugoti savo piliečius po baisiausio išpuolio šalies 75 metų istorijoje, atgaivinusio skaudžius praeityje vykusių žydų tautos pogromų prisiminimus.

Izraeliečiai taip pat pabrėžia, kad būtina išlaisvinti įkaitus, kuriuos „Hamas“ pagrobė, kirtę gerai apsaugotą sieną su Gaza – skaičiuojama, kad jų yra apie 240.

Tačiau Izraelio kritikai atkreipia dėmesį į aukas, kurių reikalauja blokada ir beveik nesiliaujantis ir taip daug kančių patyrusių Gazos gyventojų bombardavimas.

„Hamas“ kontroliuojamos Gazos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio puolimą jau žuvo 11 420 žmonių, tarp jų – 4 630 vaikų.

Tarptautinės humanitarinės pagalbos agentūros skelbia apie šimtus tūkstančių perkeltų žmonių ir vis didėjančią humanitarinę katastrofą.

Aukščiausiojo rango Izraelio diplomatas pirmadienį pripažino, kad jo tautai liko „dvi ar trys savaitės, kol tarptautinis spaudimas tikrai ims didėti“.

Užsienio reikalų ministras Eli Cohenas, kurio žodžius citavo jo atstovas spaudai, pridūrė, kad Izraelis „stengiasi plačiau atverti teisėtumo langą, o kovojama bus tol, kol to reikės“.

Derybos dėl paliaubų

Patirdamas vis didesnį spaudimą, Izraelis sutiko kasdien ties nurodytais humanitariniais koridoriais daryti karo veiksmų pertraukas, kad iš mūšių zonos galėtų pabėgti Gazos gyventojai.

Izraelio vadovai kol kas teigia, kad, kol bus paleisti įkaitai, platesnio masto paliaubų nebus.

Tačiau Kataras deda pastangas, kad galimai būtų pasiektas susitarimas dėl įkaitų paleidimo.

„Hamas“ karinio sparno atstovas Abu Obeida pirmadienį pranešė, kad galėtų būti paleista 100 izraeliečių įkaitų – už tai Izraelis turėtų paleisti jo kalėjimuose laikomus 200 vaikų ir 75 moteris.

„Tarpininkus informavome, kad įkaitus galėtume paleisti, jei būtų susitarta dėl penkias dienas truksiančių paliaubų... ir dėl to, kad visiems Gazos Ruožo gyventojams būtų pristatyta pagalba, tačiau priešas delsia“, – teigė Abu Obeida.

J. Bidenas nurodė turintis „šiokių-tokių vilčių“, kad Katarui tarpininkaujant vedamos derybos galėtų baigtis susitarimu.

Saugumo tarnybų pareigūnams ir diplomatams tęsiant derybas, „Hamas“ išplatino jaunos moters vaizdo įrašą – ji teigia esanti Izraelio karė ir yra laikoma Gazoje.

Izraelio kariuomenė vėliau patvirtino moters tapatybę.

„Užjaučiame Marciano šeimą, kurių dukrą Noa žiauriai pagrobė „Hamas“ teroristų organizacija“, – teigiama netrukus po vidurnakčio paskelbtame ginkluotųjų pajėgų pranešime.

„Imamės visų priemonių, tiek žvalgybinių, tiek operatyvinių, kad sugrąžintume įkaitus namo.“

Konfliktas plinta

Gazoje vykstant karui, smurtas stebimas ir kituose regionuose.

Per susidūrimus netoli Tulkaremo miesto šiaurinėje Vakarų Kranto dalyje žuvo penki palestiniečiai, naujienų agentūrai AFP antradienį pranešė vietos ligoninės vadovas.

Karo veiksmus stebinčios agentūros duomenimis, po keleto Vidurio Rytuose dislokuotoms amerikiečių pajėgoms suduotų smūgių, per atsakomuosius Jungtinių Valstijų antskrydžius Sirijos rytuose žuvo mažiausiai aštuoni Iraną remiantis kovotojai.

Teigiama, kad pirmadienį Izraelio naikintuvai smogė Irano remiamai smogikų grupuotei „Hezbollah“ priklausančioms „operatyvinėms vadavietėms“ Libano teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją