Ši vieta musulmonams žinoma kaip al-Haram al-Šarif, arba Kilnioji šventovė, ir yra trečia pagal šventumą islamo vieta.

Kraštutinių dešiniųjų partijos „Otzma Yehudit“ narys I. Ben-Gviras pirmą kartą nuo tada, kai pradėjo eiti pareigas, į senamiestyje esančią vietą atvyko lydimas policijos, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Islamistinis „Hamas“ judėjimas, valdantis Gazos Ruožą, liepė I. Ben-Gvirui nesilankyti Šventyklos kalne ir įspėjo, kad dabartinė įtempta saugumo padėtis gali labai paaštrėti.

Po vizito I. Ben-Gviras tviteryje parašė: „Izraelio vyriausybė, kurios narys esu, nepaklus gėdingų žudikų organizacijai. Šventyklos kalnas yra atviras visiems, ir jei „Hamas“ mano, kad jų grasinimai gali mane išgąsdinti, jiems teks suprasti, kad laikai pasikeitė“.

Al-Haram al-Šarife yra Uolos kupolas ir Al-Aksos mečetė. Ją taip pat gerbia žydai, nes anksčiau šioje vietoje stovėjo dvi žydų šventyklos. Krikščionys šią vietą taip pat laiko šventa.

Vietovę administruoja musulmonai, o už saugumą atsakingas Izraelis. Pagal susitarimą su musulmonų valdžios institucijomis, žydai gali lankytis šioje vietoje, bet negali joje melstis.

Daugelis šį vizitą vertino kaip provokuojantį. Buvęs Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas pirmadienį tviteryje parašė: „I. Ben-Gviras neturėtų lankytis Šventyklos kalne. Tai provokacija, kuri sukels smurtą, kainuosiantį žmonių gyvybes“.

Aiškios kritikos sulaukta ir iš JAV. O Jordanijos užsienio reikalų ministerija, griežtai pasmerkusi šį vizitą ir pavadinusi jį „akivaizdžiu tarptautinės teisės pažeidimu“, iškvietė Izraelio ambasadorių Amane, protestuodama prieš „įsibrovimą į al-Aksos mečetę“. Jordanija yra islamo šventųjų vietų Jeruzalėje globėja.

I. Ben-Gviras praeityje buvo teistas už rasizmo kurstymą ir paramą žydų teroristinei organizacijai. Palestiniečiai jį laiko politiniu provokatoriumi, o jo paskyrimas į naująjį ministro pirmininko Benjamino Netanyahu religiniame dešiniųjų kabinete buvo plačiai kritikuojamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją