Karingasis Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas pritarė šalies saugumo rekomendacijoms sunaikinti Hakimo ir Amjado Awadų – dviejų pusbrolių, gyvenančių Palestinos Avartos kaime – namus.

Sprendimas, pirmasis toks po septynerių metų pertraukos, abiejų vyrų žmonas ir vaikus pavers benamiais.

Šiuo metu abu palestiniečiai kali iki gyvos galvos už Ehudo ir Ruth Fogelių bei trijų iš šešių jų vaikų nužudymą. Nusikaltimas buvo įvykdytas Vakarų Krante esančioje Itamaro gyvenvietėje 2011 metų kovą.

Tarp nužudytųjų buvo ir vos trijų mėnesių naujagimis. Ketverių metų berniukas buvo mirtinai subadytas peiliu. Šis kraupus nusikaltimas šokiravo visą Izraelį.

Praktikos griauti nusikaltėlių namus Izraelis dėl aršios kritikos atsisakė 2005 metais.

Rekomendaciją vėl imti taikyti tokią bausmę parengė Izraelio vidaus saugumo agentūra „Shin Bet“, kuri tokį sprendimą argumentuoja tuo, jog žudikų šeimos sunaikino su byla susijusius įrodymus.

„Shin Bet“ skelbia, jog tokia bausmė atgrasys „potencialius teroristus“ nuo panašių nusikaltimų. Tokios pozicijos laikosi ir buvęs „Shin Bet“ vadovas Yaakovas Perry.

„Tai buvo vienas iš brutaliausių teroristinių išpuolių, ir „Shin Bet“ mano, jog namų nugriovimas kaip bausmė gali būti puiki atgrasomoji priemonė kitiems nusikaltėliams“, - Izraelio kariuomenės radijui sakė buvęs agentūros vadovas.

Tačiau tokį sprendimą smerkia žmogaus teisių gynimo organizacijos. Šiai bausmei dar turi pritarti Izraelio valdžios teisininkai.