Pastaraisiais mėnesiais B.Netanyahu ir ir V.Putinas keliskart vedė derybas dėl konflikto Sirijoje.

B. Netanyahu dviejų dienų kelionė bus jau trečiasis jo vizitas Rusijoje nuo rugsėjo. Jis įvyks šalims minint 25-ąsias diplomatinių santykių atkūrimo metines.

Izraelio premjero biuras informavo, kad šalių lyderiai aptars, „kaip įgyvendinami susitarimai, pasiekti per B. Netanyahu vizitą Maskvoje balandį“.

Jie taip pat aptars „regiono klausimus, tarp jų problemas, susijusias su kova su pasauliniu terorizmu, situacija Sirijoje ir jos kaimynėse, taip pat diplomatinio proceso tarp Izraelio ir palestiniečių perspektyvas“, rašoma žydų valstybės premjero biuro išplatintame pranešime.

Ir Izraelis, ir Rusija vykdė karines operacijas karo krečiamoje Rusijoje, todėl šalys ėmėsi žingsnių koordinuoti savo veiksmus, kad išvengtų atsitiktinių susidūrimų.

Rusijos pajėgos konflikte remia Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

Izraelis smerkia B.al Assadą, bet stengiasi neįsitraukti į karą. Tačiau žydų valstybė būgštauja, kad dėl chaoso kaimyninėje šalyje gali sustiprėti jo senas priešininkas – Libano šiitų judėjimas „Hizbollah“.

B. Netanyahu balandį pirmą kartą viešai pripažino, kad Izraelio pajėgos atakavo dešimtis transporto priemonių vilktinių, gabenusių ginkluotę „Hizbollah“ kovotojams, kurie kaunasi kartu su B.al Assado pajėgomis.

Rugsėjį B. Netanyahu ir V. Putinas sutarė įsteigti „karštąją liniją“, siekiant išvengti atsitiktinių susidūrimų.

Kartu su premjeru į Maskvą atvyksta žemės ūkio ministras Uri Arielis ir tuometinėje Sovietų Sąjungoje gimęs Zeevas Elkinas, Jeruzalės reikalų ministras iš B. Netanyahu partijos „Likud“, kuris šio vizito metu baigs rengti susitarimą dėl pensijų rusų ekspatriantams, persikėlusiems į žydų valstybę.

B. Netanyahu taip pat aplankys Maskvos muziejų, kuriame saugomas Izraelio tankas, kurį 1982-ųjų Libano kare perėmė sirų pajėgos ir vėliau perdavė Rusijai. V. Putinas neseniai sutiko grąžinti šį tanką Izraeliui.

Izraelis aktyviai stengėsi susigrąžinti šį tanką, iš dalies norėdamas paguosti tame mūšyje, per kurį jis buvo perimtas, dingusių karių artimuosius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)