Tačiau kaip atrodys nauja reformos versija, premjeras nepasakė. „Aš paisau visuomenės nuomonės ir to, kas, mano nuomone, bus priimtina“, – kalbėjo B. Netanyahu.

Jau kelis mėnesius dešimtys tūkstančių žmonių Izraelyje vis protestuoja prieš planuojamą teismų reformą. Dėl masinių protestų ir grasinimų streikais vyriausybė kovo pabaigoje atidėjo savo planus. Praėjusią savaitę parlamentarai atnaujino debatus dėl įstatymo projekto.

Remiantis ligšioliniais reformos planais, vyriausybė galėtų kontroliuoti Aukščiausiojo teismo teisėjų skyrimą. Ji taip pat turėtų teisę panaikinti teismo sprendimus, remdamasi paprasta parlamento balsų dauguma.

Kritikai tai vertina kaip pavojų teismų nepriklausomumui, o kartu ir demokratijai Izraelyje. Be to, jie mano, kad tai yra B. Netanyahu, kuris teisiamas dėl kaltinimų kyšininkavimu, bandymas apriboti teismo nepriklausomumą.

Planuojami pakeitimai ir Vakaruose sukėlė susirūpinimą dėl Izraelio demokratinės konstitucijos bei išgąsdino investuotojus. Vyriausybė teigia, kad reforma būtina siekiant pažaboti teisėjus ir užtikrinti tinkamą pusiausvyrą tarp išrinktos vyriausybės ir teismų sistemos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)