Australijos nacionalinis transliuotojas ABC pranešė, kad Australijos ir Izraelio pilietybę turėjęs 34 metų B. Zygieris buvo susitikęs su Australijos vidaus žvalgybos agentūros ASIO pareigūnais ir jiems atskleidė kai kurių „Mossad“ operacijų detales.

Per vieną iš keturių savo kelionių į Australiją B.Zygieris paprašė jam išduoti Italijos darbo vizą, cituodamas neįvardintus šaltinius pranešė transliuotojas, kuris anksčiau pirmasis informavo apie slaptą B.Zygierio suėmimą ir mirtį Izraelio kalėjime.

Sužinoję, jog B.Zygieris palaikė ryšius su Australijos žvalgybos agentūra, žydų „Mossad“ pareigūnai sunerimo, kad jis galėjo perduoti jiems informaciją apie Italijoje planuotą stambaus masto operaciją, nurodo ABC.

Pasak pranešimo, B.Zygieris buvo vienas iš trijų kelis kartus savo pavardes keitusių ir naujus Australijos pasus kelionėms po Artimuosius Rytus ir Europos šalis išsiėmusių australų, dirbusių tarnybai „Mossad“.

Ši kruopščiai saugota byla Australijoje ir Izraelyje sukėlė įtarimų, jog „Mossad“ galėjo naudotis Australijos ir Izraelio pilietybę turinčiais žmonėmis.

Izraelio įstatymų leidėjai sekmadienį pranešė, kad ketina pradėti tyrimą dėl B.Zygierio mirties, kuri, kaip pranešė vienas teisėjas, buvo savižudybė. Tuo tarpu Australijos užsienio reikalų ministras Bobas Carras nurodė peržiūrėti šią bylą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį pamėgino sumažinti žiniasklaidos susidomėjimą šia byla ir pareiškė, kad jis visiškai pasitiki Izraelio saugumo tarnybomis ir, jo žodžiais, nepriklausoma teisinės kontrolės sistema, kurios priežiūroje jos veikia.

Australijos generalinis prokuroras Markas Dreyfusas, atsakingas už ASIO, pirmadienį atsisakė kalbėti su žurnalistais apie žvalgybos reikalus arba įtarimus, jog ASIO atskleidė B.Zygierio tapatybę.

Jis taip pat sakė nematąs reikalo peržiūrėti, kaip žvalgybos tarnybos reagavo į šią bylą.

„Nematau jokio poreikio, kad Generalinė prokuratūra turėtų atlikti šį tyrimą“, - sakė jis žurnalistams.