Izraelio vyriausybei pritarus paliauboms, antskrydžiai buvo nutraukti šešioms valandoms, tačiau "Hamas" islamistams Egipto planą prilyginus "kapituliacijai", neramumai Artimuosiuose Rytuose tęsiasi.

Palestinos savivaldos pareigūnai teikia, kad per pastarąsias aštuonias Izraelio atakų dienas Gazos ruože žuvo 192 žmonės. Nuo raketų ugnies nemirtinus sužeidimus patyrė ir keturi izraeliečiai. Izraelio gynybos pajėgų atstovai informavo, jog per pastarąsias šešias valandas į šalies teritoriją buvo paleista apie 50 raketų.

Pagal Egipto pasiūlytą planą, abi pusės turėjo laikinai nutraukti ugnį ir surengti aukšto lygio delegacijų susitikimą, tačiau "Hamas" į pasiūlymą reagavo abejingai. Anksčiau islamistinės grupuotės atstovas Kaire tikino vis dar svarstantis paliaubas, tačiau kiti "Hamas" šaltiniai pranešė apie planus "sustiprinti" raketų atakas, jei Izraelis nepaleis sulaikytų organizacijos kalinių ir nedės pastangų panaikinti Gazos ruožui taikomų ekonominių apribojimų.

JT kalba apie didžiulius nuostolius

Jungtinės Tautos (JT) pareiškė susirūpinimą dėl nuostolių Gazos ruože, patiriamų Izraelio karinei aviacijai bombarduojant teritoriją. "Žmonių aukų ir sugriovimų Gazoje mastai iš tiesų yra didžiuliai", - pareiškė JT pagalbos palestiniečių pabėgėliams organizacija (UNRWA), kuria remiasi agentūra AFP.

Aukų skaičius didėja "kas valandą", sakė organizacijos atstovas Samis Mashasha. Be to, per raketų atakas Gazos ruože sugriauta apie 560 namų. Apgadinti ir 47 UNRWA objektai.

Tarptautinis raudonasis kryžius (IKRK) tuo tarpu įspėjo, kad gali visiškai sutrikti vandens tiekimas palestiniečių teritorijoje. Jau dabar vandens neturi šimtai tūkstančių gyventojų. Padėtis esą ir toliau blogės, jei atakos tęsis.

Po savaitės mirtino smurto Izraelis antradienį priėmė Egipto pasiūlymą dėl paliaubų su palestiniečiais. Tačiau kadangi radikalus islamo judėjimas "Hamas" paliaubas atmetė ir toliau raketomis apšaudė Izraelį, šis taip pat atnaujino oro antskrydžius Gazos ruože.

Palestiniečių žinybų duomenimis, iki antradienio žuvusiųjų skaičius išaugo iki 192.

Izraelyje iš Gazos paleista raketa pražudė pirmąjį žydą

Iš Gazos Ruožo paleista raketa antradienį užmušė vieną Izraelio civilį – jis yra pirmasis žuvęs žydas per aštuonias pastaruoju metu abipus sienos suvešėjusio smurto dienas.

Jis buvo mirtinai sužeistas netoli Erezo sienos perėjimo į Gazą punkto, sakė kariškiai.

Izraelio avarinių tarnybų atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad 38-erių civilis tiekė maistą kariams, tarnaujantiems toje zonoje.