Jau 14 kartą surengta „tiesioginė linija“ truko 3 val. 40 min., o geriausiai ją apibendrina V. Putino atsakymas į pirmokės Alinos klausimą. Mergaitė jo pasiteiravo, ar, jo manymu, moteris gali tapti Rusijos prezidente, ir pridūrė, kad tėtis jai sakė, kad tik toks vyras kaip V. Putinas gali susitvarkyti su Amerika, rašo „The New York Times“.

„Mes neturėtume galvoti, kaip susidoroti su Amerika, turėtume mąstyti, kaip susidoroti su savo vidinėmis problemomis, vidiniais opiais klausimas“, - atsakė V. Putinas. „Keliai, problemos viešajame sveikatos paslaugų sektoriuje, švietimo sistema, ekonomikos vystymasis, ekonomikos atsigavimas, problemos užtikrinant ekonomikos augimą“, - problemas vardino jis. Anot V. Putino, jei Rusija išspręstų šias problemas, šalis nebebūtų pažeidžiama.

Vis dėlto rusai akivaizdžiai jaučiasi pažeidžiami. Apie tai liudijo pateikiami klausimai dėl aukštų kainų, nesumokamų atlyginimų, augančių sąskaitų už komunalines paslaugas, uždaromų mokyklų ir ligoninių. Iš viso telefonu ir internetu buvo pateikta apie tris milijonus klausimų, iš kurių V. Putinas atsakė į 60.

Pirmieji klausimai pasirinkti iš socialinių tinklų platformų: pirmasis – apie staigų kainų augimą ir antrasis – apie tai, kada gi bus pasiektas ekonomikos smukimo dugnas. „Vyriausybės ekonomikos valdininkai mums kartoja, kad mes jau pasiekėme krizės dugną ir dabar jau kylame“, - teigė skambinęs asmuo.

„Tai jau girdėjome septynis kartus, taigi kur Rusijos ekonomika šiuo metu atsidūrusi, jūsų vertinimu?“ – jis klausė V. Putino. V. Putinas, anksčiau jau prognozavęs, kad šiuo metu ekonomika jau turėtų ir vėl auganti, šį kartą buvo atsargesnis ir pavadino dabartinį periodą pilkuoju. V. Putinas pripažino, kad ekonomika praėjusiais metais traukėsi 3,7 proc., tačiau pareiškė tikintis, kad 2016 m. ji trauksis tik 0,3 proc. , o po to seks nedidelis augimas.

Dar V. Putinas sakė, kad dviejuose pagrindiniuose suvereniuose turto fonduose ir kituose rezervuose sukauptų lėšų pakaks Rusijai susidoroti su kylančiais iššūkiais ateinančius ketverius metus.

Akivaizdu, kad šis pateikiamas vaizdas kur kas pozityvesnis nei užsienio analitikų prognozės. Pasaulio bankas šį mėnesį pranešė, kad Rusijos ekonomika šiais metais trauksis 1,9 proc., o žemiau skurdo ribos šiuo metu gyvena apie 20 mln. rusų. Taip pat spėjama, kad pagrindinis šios šalies suverenus turto fondas – Rezervo fondas – gali ištuštėti jau kitais metais.

V. Putinas gynė kainų augimą, susijusį su kai kurių maisto produktų importo iš Vakarų šalių draudimu reaguojant į Rusijai taikomas sankcijas dėl karinių veiksmų Ukrainoje. Ilgalaikėje perspektyvoje, anot V. Putino, Rusija taps saugesnė, nes daugiau produktų bus pagaminama šalies viduje. „Iš esmės aš puikiai suprantu, kad tai – našta žmonėms, vartotojams“, - pridūrė jis. Taip pat V. Putinas teigė, kad bus išsaugoti didelės apimties valstybiniai užsakymai karinės pramonės gamykloms, nepaisant Kremliaus sprendimo mažinti išlaidas gynybai.

Neseniai nepriklausomos viešosios nuomonės apklausas atliekančios organizacijos „Levanda Center“ tyrimas atskleidė, kad Rusijos gyventojams labai rūpi su ekonomika susiję klausimai, o susidomėjimas užsienio politika yra mažesnis.

Atliekant šį tyrimą rusų buvo paklausta, kas šiuo metu jiems rūpi labiausiai. 49 proc. apklaustųjų atsakė, kad jiems labiausiai rūpi gaunamos pajamos ir ekonomika, 28 proc. atsakė, kad labiausiai jiems rūpi socialinės išmokos ir medicinos paslaugų kainos, o 21 proc. įvardijo išaugusias kainas.

„Tiesioginės linijos“ metu neapsieita be netikėtumų. Tekstinių žinučių pavidalu siųsti klausimai rodyti ekrane, o vienas iš šių klausimų buvo susijęs su įtarimais, kad V. Putino bičiuliai į ofšorinę sąskaitą perkėlė 2 mlrd. JAV dolerių (1,78 mlrd. eurų) sumą, pasitelkdami Panamoje veiklą vykdančią teisinių paslaugų įmonę.

„Pasakyk, kas tavo draugai, pasakysiu, kas tu“, - štai taip buvo užbaigtas šis klausimas. V. Putinas patikino, kad nėra jokio pagrindo tikėti „Panama Papers“ atskleistuose dokumentuose pateikiamais duomenimis, ir pareiškė, kad tokiu būdu mėginama Rusiją išbalansuoti.

Studijoje buvę svečiai reiškė nusiskundimus dėl valdžios atstovų vykdomų verslo patikrinimų, trikdančių veiklą. V. Putinas patikino, kad tokių patikrinimų skaičius buvo sumažintas trečdaliu. Vis dėlto net ir tiesioginės klausimų ir atsakymų sesijos metu inspektoriai šukavo milijardieriaus Michailo Prochorovo biurus.

Svarbu pastebėti, kad M. Prochorovui priklausančiame RBK laikraštyje publikuota straipsnių serija, kuriuose kritikuojami V. Putino aplinkoje esantys asmenys. Pranešama, kad inspektoriai taip pat atliko reidą švedų mažmeninės prekybos milžinės „Ikea“ atstovybėje. Jau senokai buvo pavydžiai žvelgiama į klestinčią „Ikea“ prekybinę veiklą Rusijoje, o šiuo metu vyksta kova dėl žemės Maskvoje, kur pastatyta viena didžiausių „Ikea“ parduotuvių.

Panašu, kad kai kurios problemos sprendžiamos itin greitai. Pirmojo skambučio sulaukta iš Omsko. Gyventojas skundės prastais keliais mieste, o Omsko miesto savivaldybės paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbta naujo asfalto klojimo darbų nuotrauka dar nepasibaigus tiesioginei transliacijai.

Vis dėlto neapsieita ir be klausimų apie užsienio politiką. V. Putinas teigė, kad Rusijos karinės pajėgos stabilizavo situaciją Sirijoje, o pakankamos pajėgos ten paliktos tam, kad Sirijos valdžia galėtų surengti atakas, jei to prireiktų. Paklaustas, ką pirmą gelbėtų, jei skęstų Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, V. Putinas subtiliai šyptelėjo. „Jei kas yra nusprendęs nuskęsti, išgelbėti jo nebeįmanoma“, - atsakė jis.

Nors V. Putinas skeptiškai įvertino prašymą paremti vieną iš kandidatų į JAV prezidento postą, vis dėlto atsakydamas į klausimą dėl pasirinkimų trūkumo Rusijos politikoje jis paminėjo Jungtinės Valstijas, siekdamas apginti savo rekordiškai ilgą buvimą valdžioje. Jis priminė, kad Bushų ir Clintonų šeimos JAV valdžioje praleido daug metų, o šiuo metu rinkimuose ir vėl dalyvauja Clintonų atstovė. „Nesakau, kad tai yra blogai, tiesiog yra savų privalumų ir trūkumų“, - patikino jis.

Paklaustas apie savo asmeninį gyvenimą, V. Putinas pamėgino klausimą pasukti ekonomikos linkme. „Esu laimingas dėl savo gyvenimo“, - atsakė jis pridurdamas, kad negali pasakyti daugiau dėl galimai neprognozuojamų pasekmių. „Nežinau, kaip tai gali paveikti valiutų kursus ar naftos kainą“, - juokavo jis.