Trys Maroko piliečiai prieš teismą stojo dėl 28 metų norvegės Maren Ueland ir 24 metų Louisos Vesterager Jespersen iš Danijos nužudymo.

Visiems trims buvo pateikti kaltinimai pirma aukas mirtinai subadžius, o tada joms nukirtus galvas. Maža to, jie egzekuciją filmavo, o nužudytąsias įvardijo kaip „Dievo priešes“.

Louisa Vesterager Jespersen

Dar 20 prieš teismą stojusių asmenų meldė „Alacho atleidimo“.

Žudikų filmuota medžiaga vėliau išplatinta islamistų svetainėse internete. Įraše aiškiai girdima, kaip jie aukas smerkia kaip „Dievo priešes“. Kitame vaizdo įraše – keturi vyrai priešais „Islamo valstybės“ vėliavą prisiekiantys ištikimybę ISIS lyderiui Abu Bakr al Baghdadi.

Iš viso ketvirtadienį Maroke prieš teismą stojo 23 asmenys, dauguma prašė Alacho malonės.
Birželį kaltintojai sakė, kad trys kaltinamieji ekstremistai – „pabaisos“, ir pareikalavo jiems skirti mirties bausmę. Ketvirtadienio nuosprendis yra pirmasis kartas nuo 1993 metų, kai Maroke skiriama mirties bausmė. Bylos svarstymas Salės mieste truko 11 savaitę.

Prieš paskelbiant nuosprendį, nužudytosios danės L. Vesterager Jespersen šeimos advokatas Khaledas el Fataoui sakė: „Tikimės, kad jiems skirta bausmė bus tolygi įvykdyto nusikaltimo žiaurumui“. Aukos motina laiške teismui rašė: „Teisingiausia būtų šioms pabaisoms skirti mirties bausmę, nes tik jos jie ir nusipelnė“.

Maren Ueland

Mirties nuosprendžio buvo reikalaujama ir internete platinamose peticijose.

Visi trys ekstremistai prisipažino nužudę ir išniekinę dvi moteris.

33 metų santechnikui Abderrahimui Khayali skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė. Nustatyta, kad jis talkino žudikams, tačiau prieš įvykdant nusikaltimą iš jo vietos pasišalino.

Vienintelis kaltinamasis ne iš Maroko Kevinas Zolleris Guervisosas (ispanų ir šveicarų kilmės perėjūnas į islamą) kalės 20 metų. Jam buvo pateikti kaltinimai išmokius žudikus šifruoti savo susirašinėjus ir naudotis ginklais. Jo advokatas tvirtino, kad jis ryšius su ekstremistais nutraukė prieš pusantrų metų – vos sužinojęs apie jų ekstremistines pažiūras.

Visis tris myriop nuteistieji teisme išpažino ištikimybę teroristinei organizacijai „Islamo valstybė“, tačiau ISIS dėl dviejų skandinavių nužudymo atsakomybės oficialiai niekada neprisiėmė.