„Privalote suprasti: jeigu Europa bus užpulta, niekada neateisime jums į pagalbą ir jūsų neremsime“, – 2020 m. Europos Komisijos (EK) pirmininkei Ursulai von der Leyen pareiškė D. Trumpas, teigia Prancūzijos Europos komisaras Thierry Bretonas, irgi dalyvavęs Pasaulio ekonomikos forume Davose įvykusiame susitikime.

„Beje, NATO yra mirusi, ir mes pasitrauksime, išstosime iš NATO, – neva pridūrė D. Trumpas. – Dar vienas dalykas – jūs man skolingi 400 mlrd. JAV dolerių, nes jūs, vokiečiai, nesumokėjote, ką turėjote sumokėti už gynybą.“

T. Bretono teigimu, susitikimas su D. Trumpu, kuriame dalyvavo ir tuometinis ES prekybos komisaras Philas Hoganas, buvo įtemptas.

Šią istoriją prancūzas papasakojo antradienį Europos Parlamente (EP), Briuselyje, įvykusio renginio metu, likus visai nedaug laiko iki sausio 15-osios, kai Respublikonų partija Ajovos valstijoje surengs vidinį balsavimą dėl kandidato į prezidentus iškėlimo. Partijos nariai galės balsuoti už D. Trumpą, Floridos gubernatorių Roną DeSantisą bei buvusią Pietų Karolinos gubernatorę Nikki Haley. Tiesa pastarieji du kandidatai populiarumu gerokai nusileidžia buvusiam šalies lyderiui.

Briuselis apimtas baimės, kad JAV prezidento rinkimus vėl gali laimėti D. Trumpas.

T. Bretonas, kaip komisaras, atsakingas už ES pramonės politiką ir gynybą, ragina ES stiprinti gynybinius pajėgumus, Rusijai kariaujant su Ukraina, ir sausio 9 d. pasiūlė įsteigti 100 mlrd. eurų vertės fondą bloko ginklų gamybos apimtims padidinti.

„D. Trumpo valdymo laikotarpis buvo didelis sukrėtimas ir jis gali sugrįžti, – sakė T. Bretonas. – Todėl dabar užtikrinčiau nei kada nors anksčiau žinome, kad esame vienui vieni.“

„Taip, beveik visos ES valstybės narės priklauso ir NATO, taip, turime sąjungininkų, tačiau nėra kitų variantų, tik drastiškai sustiprinti šį ramstį, kad būtume viskam pasiruošę“, – įspėjo politikas.

Trumpo varžovai susitiko paskutiniuose debatuose prieš balsavimą Ajovoje

N. Haley ir R. DeSantis trečiadienį susigrūmė paskutiniuose debatuose, prieš prasidedant balsavimui JAV respublikonų kandidatų į prezidentus rinkimuose, siekdami parodyti save kaip geriausią alternatyvą pirmaujančiam, bet debatų vengiančiam D. Trumpui.
Trumpo varžovai susitiko paskutiniuose debatuose prieš balsavimą Ajovoje

Debatai vyko likus penkioms dienoms iki lemiamų Ajovos pirminių rinkimų, kurie laikomi itin svarbiais siekiant išgryninti kandidatų ratą ir suteikti likusiems šiose varžybose naują atramos tašką.

D. Trumpas pirmauja nepaisant daugybės jam gresiančių teisinių problemų, tačiau jis praleido televizijos debatus, nusprendęs, kad jam nėra jokios naudos, jei didelės auditorijos akivaizdoje sulauks smūgių iš mažiau balsų turinčių varžovų.

Nė vienas iš kitų pretendentų neatitiko kvalifikacinių reikalavimų, todėl paliko sceną buvusiai ambasadorei JT N. Haley ir Floridos gubernatoriui R. DeSantisui varžytis tarpusavyje dėl neapsisprendusių Ajovos rinkėjų.

Prieš akistatą abu dalyviai apsikeitė smūgiais: N. Haley apkaltino R. DeSantisą melavimu apie jos įrašą, o gubernatorius atkirto, kad ji ne kartą buvo nenuoširdi dėl ankstesnių savo pareiškimų.

Pagal „RealClearPolitics“ apklausų vidurkį D. Trumpas Ajovoje pirmauja su 52,3 proc. balsų, o N. Haley ir R. DeSantisas renka 16,3 ir 16 proc. balsų.

Nacionalinis vaizdas panašus, nors D. Trumpo persvara dar didesnė – net 51,5 procentinio punkto.

Didžiąją dalį kampanijos veiklos Ajovoje paskutinę savaitę temdė teisinės D. Trumpo bėdos – jis stengėsi pasinaudoti teismų rūmų prieigomis visoje šalyje, kad dominuotų televizijos reportažuose ir sutelktų palaikymą.

Antradienį jis atsitraukė nuo rinkimų kampanijos, kad galėtų dalyvauti teismo posėdyje Vašingtone, kur jam pateikti kaltinimai dėl įtariamo sąmokslo siekiant sužlugdyti 2020 metų rinkimus. Ketvirtadienį D. Trumpas taip pat turi grįžti į teismą dėl savo civilinės sukčiavimo bylos Niujorke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)