Lenkijos žiniasklaida tampa vienu iš pagrindinių rinkiminės kampanijos mūšio lauku, koronaviruso pandemijai nuslopinus entuziazmą tradiciniams rinkiminės kampanijos sambūriams. A. Duda ir jo valdančiosios „Teisės ir teisingumo partijos (TTP) partijos sąjungininkai visomis išgalėmis siekia teigiamų reportažų, ypač valstybinėse platformose, kurios tapo jų propagandos mašinos dalimi. Bet kritikai vadina meilikaujantį toną neveiksmingu, o vizitą Baltuosiuose rūmuose iš esmės nieko nelemiančiu, net jeigu jis ir rodo stiprius santykius tarp dviejų valstybių.

D. Trumpo administracija „davė, ką galėjo duoti, foto sesiją“, - ketvirtadienį radijui „Radio TOKFM“ sakė Wawrzyniecas

Smoczynskis, Varšuvos privataus universiteto SWPS socialinių studijų programos vadovas. Bet „tai per daug nepadės A. Dudai per rinkimus“.

Įtempta kova

Dabartiniam prezidentui, kuris vos prieš du mėnesius buvo nusiteikęs lengvai pergalei pirmajame raunde, tikėdamasis surinkti daugiau nei pusę balsų, dabar staiga prireikė visokeriopos pagalbos. Nors jis vis dar lenkia visus kandidatus, beveik nėra abejonių, kad prireiks papildomo turo, o apklausos rodo, kad antrajame raunde jo laukia labai įtempta kova su Varšuvos meru Rafalu Trzaskowskiu.
Lenkija ruošiasi prezidento rinkimams

A.Dudos kampanija vylėsi, kad vizitas pas D. Trumpą galėtų būti postūmiu. Prieš susitikimą pranešimai žiniasklaidoje buvo daug žadantys, - viltasi, kad naujos nuolatinės bazės Lenkijoje paskelbimas bus pagrindinis susitikimo akcentas. Tačiau Amerikos lyderis apsiribojo pažadais dislokuoti papildomas valstijų pajėgas Lenkijoje. Be to, abi pusės pareiškė priartėjusios prie susitarimo, kuris padėtų šaliai greičiau pradėti savo pirmosios branduolinės jėgainės statybas.

Neaišku, ar tokių rezultatų pakaks supurtyti kampaniją, įstrigusią dėl korupcijos skandalų ir aršaus nepasitenkinimo vyriausybės pareigūnais, nesugebėjusiais užtikrinti karantino taisyklių laikymosi. Visiškai neseniai A. Duda dar kartą nusiuntė žinutę, pateikdamas save kaip Lenkijos gynėjas nuo, jo žodžiais, „LGBT ideologijos“ grėsmės. Vizitu Baltuosiuose rūmuose tikėtasi palaikyti jo, kaip šalies saugotojo – nuo priešų viduje ir už šalies sienų – įvaizdį.

Valstybinė žiniasklaida laikėsi tokio scenarijaus. Naujienų laidose buvo daug kalbama apie liūčių padarytą žalą pietinei Lenkijai, o A. Duda vaizduojamas kaip rūpestingas lyderis, priešpastatant jį beširdžiams opozicijos politikams.

Lenkija ruošiasi prezidento rinkimams

A. Dudos įvaizdis

Reklaminės nuotaikos dominavo ir eterio bangomis dar prieš susitikimą, kuris įvyko vėlai vakare Varšuvos laiku. Per valstybinį naujienų kanalą TVP trečiadienio 40-ies minučių vakarinės naujienų laidos akcentas buvo beveik penkių minučių vaizdo klipas, paįvairintas medžiaga iš ankstesnio A. Dudos ir D. Trumpo susitikimo.

Į klipą, pateiktą kaip reklaminė kampanija, buvo įtrauktas ir Lenkijos Formulės 1 lenktynininko Roberto Kubicos liudijimas ir vaizdai, kuriuose Lenkijos prezidentas sukinėjasi tarp rinkėjų.
Dramatiškumo nestokoja ir žurnalisto įspūdingas įvertinimas, anot jo, jis simbolizuoja „pasididžiavimą, orumą, pagarbą, tradiciją ir istoriją, atsakomybę bei patikimumą.“

„Ar man tęsti? Gerai, taip ir padarysiu?“ – kalbėjo minioms A. Duda, demonstruodamas, kad jam nebaisūs jokie iššūkiai, kad ir lietus, pliaupiantis jam ant galvos per susibūrimą. Galiausiai kameros grįžta prie laidos vedėjo, aiškiai užvaldyto emocijų.