Pietų Karolinos senatorius, priklausantis Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui, taip pat priešinasi tam, kad į Pietų Korėją būtų pasiųsta dar daugiau karių – šioje šalyje jau yra dislokuota 28 500 JAV kareivių, rašo theguardian.com.

„Turint galvoje Šiaurės Korėjos provokacijas, beprotiška siųsti į Pietų Korėją sutuoktinius ir vaikus. Pietų Korėja turėtų būti turas be palydovų, – per CBC laidą „Face the Nation“ sakė L. Grahamas. –Taigi aš noriu, kad sustotume siuntę šeimos narius. Taip pat manau, kad laikas pradėti iškeldinti šeimos narius iš Pietų Korėjos“.

Po dviejų mėnesių sąlyginės ramybės Korėjos pusiasalyje vėl pradėjo augti įtampa.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėja išbandė galingą tarpžemyninę balistinę raketą, kuri, jos teigimu, gali pasiekti bet kurį žemyninės Amerikos miestą, o dar vėliau pasiskelbė esanti branduolinė valstybė. Šis bandymas buvo surengtas po to, kai D. Trumpas grąžino Šiaurės Korėją į Vašingtono sudarytą, terorizmą remiančių šalių sąrašą.

Jungtinėms Valstijoms ir Pietų Korėjai surengus bendras, pačias didžiausias per visą istoriją karinių oro pajėgų pratybas, pirmadienį Šiaurės Korėja įspėjo, kad branduolinis karas gali kilti „bet kuriuo momentu“.

Valdančiosios Darbininkų partijos laikraštis „The Rodong Sinmun“ rašė, kad penkių dienų pratybos „Vigilant Ace“, kuriose dalyvauja daugiau kaip 200 orlaivių, yra „atvira, visuotinė provokacija prieš KLDR ir bet kuriuo momentu gali sukelti branduolinį karą“.

„JAV ir Pietų Korėjos marionetiniams karo kurstytojams vertėtų turėti galvoje, kad prieš KLDR nukreiptos jų pratybos bus toks pat kvailas žingsnis, kaip ir skuboti veiksmai savęs susinaikinimo link“, - pridūrė laikraštis, pavartodamas oficialų Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos pavadinimą.

Nors Vašingtonas ir Seulas tikina, kad jų pratybos yra tik gynybinės, Šiaurės Korėja jas regi kaip invazijos repeticiją.

L. Grahamas sakė esąs įsitikinęs, kad D. Trumpas sugebės suvaldyti augančią krizę, nors nuo tada, kai tapo prezidentu, ir nesugebėjo užkirsti kelio Šiaurės Korėjos raketų ir branduoliniams bandymams.

Pastaraisiais mėnesiais D. Trumpas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu apsikeitė asmeniškais įžeidimais ir pagrasino „visiškai sunaikinti“ šią šalį, jei Jungtinės Valstijos ar jos regioninės sąjungininkės Japonija bei Pietų Korėja bus priverstos gintis.

„Jis turi pačią geriausią nacionalinio saugumo komandą, kokią tik esu matęs nuo tada, kai dirbu Vašingtone“, - L. Grahamas sakė apie D. Trumpą, kuris yra prisiekęs neleisti Šiaurės Korėjai smogti JAV branduoliniais ginklais.

„Neleisti reiškia griebtis prevencinio karo, kaip paskutinės išeities, - teigė senatorius. – Prevencija tampa vis labiau tikėtina, nes jų technologijos vis labiau tobulėja. Manau, kad mūsų laikas tikrai senka“.

L. Grahamas taip pat sakė, kad Kinijos – pagrindinės Šiaurės Korėjos sąjungininkės ir ekonominės partnerės – pastangos spausti Pchenjaną atsisakyti savo ginklų programos buvo neefektyvios.

Jis pridūrė, kad jei Šiaurės Korėja surengs dar vieną branduolinių ginklų bandymą, „tuomet reikės tikėtis labai rimto Jungtinių Valstijų atsako“.

Šie L. Grahamo komentarai pasirodė po dienos, kai D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais HR McCasteris apibūdino Šiaurės Korėją kaip „didžiausią neatidėliotiną grėsmę Jungtinėms Valstijoms“.

Kalbėdamas per Reagano nacionalinės gynybos forumą Kalifornijoje, HR McMasteris teigė, kad karo su Šiaurės Korėja tikimybė „didėja kiekvieną dieną, o tai reiškia, kad mes dalyvaujame lenktynėse – lenktynėse, kas sugebės išspręsti šią problemą“.