M.Renzi, kuris užsitikrino dar dvi regioninių rinkimų pergales nuo vasario mėnesio, kai atėjo į valdžią, ir kuris gegužę pasiekė rekordinę pergalę Europos Parlamento rinkimuose, vis dėlto pripažino, kad daug rinkėjų balsuoti nėjo.

„Aktyvumas buvo blogas, rezultatai buvo geri. Aiškus (rezultatas) 2:0. Per devynis mėnesius iš centro dešinės perimti 4 regionai iš 4“, – pirmadienį „Twitter“ parašė jis.

Tačiau po ne vienų ekonominės krizės metų yra aiškių perspėjimo ženklų premjerui, kuris vis labiau spaudžiamas prastumti potencialiai nepopuliarias ekonomines reformas.

Centriniame Emilijos-Romanijos regione, kuris tradiciškai yra kairiųjų bastionas, PD kandidatas Stefano Bonaccini su partijos „Kairė-Ekologija-Laisvė“ (SEL) parama laimėjo 49 proc. balsų. Tačiau rinkėjų aktyvumas buvo vos 40 proc. – gerokai mažesnis nei 65 proc. per ankstesnius rinkimus.

Pietiniame Kalabrijos regione, kur rezultatai anksti pirmadienį kai kuriose vietovėse dar buvo skaičiuojami, PD kandidatas Mario Oliverio, kurį rėmė mažesnės kairiųjų ir centro partijos, gavo daugiau kaip 61 proc. balsų. Rinkėjų aktyvumas buvo 44 procentai. Per praėjusius rinkimus čia balsavo beveik 60 proc. rinkėjų.

Emilijoje-Romanijoje antiimigracinė, prieš eurą nusistačiusi Šiaurės lyga, kuri vykdė kampaniją centro dešiniųjų koalicijoje, apimančioje ir buvusio premjero Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) „Forza Italia“ („Pirmyn, Italija!“), pasirodė geriau nei tikėtasi ir gavo beveik 20 proc. balsų. „Forza Italia“ gavo 8 proc. balsų. Tai gerokai daugiau nei 13 proc., kuriuos gavo „5 žvaigždučių judėjimas“ prieš isteblišmentą.

Kalabrijoje „Forza Italia“ vadovaujama centro dešinės koalicija gavo beveik 24 proc. balsų, o „5 žvaigždučių judėjimas“ – kiek mažiau nei 5 proc. balsų.