Ministras Robertas Speranza pasirašė atitinkamą potvarkį. Nepasiskiepijusiems asmenims, be to, reikės penkias dienas izoliuotis.

Nauja tvarka įsigalios jau ketvirtadienį ir galios iki sausio 31 d.

Iki šiol atvykėliai privalėjo turėti vadinamąjį žaliąjį pasą, t. y. arba būti pasiskiepiję, arba persirgę COVID-19, arba atlikę testą. Reikalinga užpildyti ir skaitmeninę atvykimo anketą.

Be to, pratęsti suvaržymai atvykstantiems iš ne ES šalių, sakoma toliau ministerijos pranešime. Italijoje jau galioja karantino taisyklės asmenims, kurie dvi savaitės iki atvykimo į Italiją buvo trečiojoje šalyje. Taip pat pratęstas draudimas atvykti iš tam tikrų pietinės Afrikos šalių, jį Vyriausybė įvedė dėl omikron atmainos.

Naujos taisyklės, anot Sveikatos ministerijos, galios nuo gruodžio 16 dienos iki sausio 31-osios.

Italijos žiniasklaida skelbia, kad Europos Sąjungos pareigūnai Briuselyje nepritaria priemonėms, apeinančioms Europos Sąjungos skaitmeninį sveikatos pažymėjimą, patvirtinantį asmens pasiskiepijimo nuo koronaviruso statusą.

Europos Sąjungos lyderiai šią savaitę tinkasi Briuselyje, kur aptars būdus, kaip kovoti su nauja koronaviruso atmaina.

Nuomonės dėl planų keisti keliavimo taisykles išsiskiria, gali būti sunku pasiekti sutarimą ir dėl visame bloke vieningai taikomų priemonių.

Vienas įtakingas ES pareigūnas pripažįsta, kad Italijos veiksmai trukdo skaitmeninio COVID-19 sertifikato tikslams, kurie skirti palengvinti keliavimą bloko viduje.

„Tokie individualūs valstybių narių sprendimai menkina žmonių pasitikėjimą, kad visur Europoje galios tos pačios sąlygos“, – teigia Europos Sąjungos Komisijos pavaduotoja Vera Jourova ir pridūrė, kad šis klausimas bus aptartas per viršūnių susitikimą ketvirtadienį.

V. Jourovos teigimu, valstybės narės pasisako už galimybę įvesti papildomų vienašalių kelionių ribojimų, jeigu tik jie grįsti epidemiologine situacija.

Išplėtė vakcinacijos nuo COVID-19 reikalavimus

Italijoje trečiadienį įsigaliojo sugriežtinti skiepijimo nuo koronaviruso reikalavimai, pagal kuriuos mokyklų darbuotojai, administracijos personalas, policininkai, kariai ir gelbėtojai turi būti paskiepyti, kad galėtų dirbti.

Italijos vyriausybė lapkričio pabaigoje, šaliai susidūrus su ketvirtąja COVID-19 pandemijos banga, išplėtė įpareigojimus skiepytis.

Sveikatos sektoriaus darbuotojams, kuriems vakcinos reikėjo nuo balandžio mėnesio, turės pasiskiepyti trečiąja doze.

Kadangi skiepų pažymėjimų galiojimas baigiasi po devynių mėnesių, revakcinacija taip pat privaloma visiems darbuotojams, kuriems galiojo reikalavimas pasiskiepyti, išskyrus asmenis, kuriems skiepai kėlė pavojų sveikatai.

Nesilaikantiems privalomo skiepijimo reikalavimų darbuotojams nebus mokamas darbo užmokestis. Jiems taip pat gresia baudos iki 1 000 eurų.

Gruodžio 6 dieną Italijos vyriausybė jau sugriežtino apribojimus – neleidžia neskiepytiems asmenims dalyvauti daugelyje viešų renginių.

Nuo praėjusios savaitės tik pasiskiepijusiems arba pasveikusiems nuo COVID-19 leidžiama valgyti restoranų viduje, eiti į kiną, linksmintis klubuose ir lankytis futbolo rungtynėse stadione.

Šios taisyklės galios iki sausio 15 dienos.

Taip pat griežtinamos taisyklės viešajame transporte ir viešbučiuose: norint keliauti metro, autobusais ir traukiniais, reikia turėti vadinamąjį žaliąjį pasą.

Ketvirtadienį pradedami skiepyti 5–12 metų amžiaus vaikai.

Italijos pastangos kontroliuoti COVID-19 plitimą patiria regresą. Antradienį sveikatos priežiūros institucijos užregistravo 20 700 naujų užsikrėtimo atvejų ir 120 mirčių nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)