Italijos vidaus reikalų ministras Angelino Alfano pareiškė, kad migrantų, susigūžusių ant uolų Italijos pasienio mieste Ventimiljoje, kai jie nebuvo įleisti į Prancūziją, nuotraukos yra „smūgis Europai į veidą“.

Tuo tarpu jo kolega prancūzas Bernard'as Cazeneuve'as atšovė, kad Prancūzija turi neginčijamą teisę siųsti nelegalius migrantus arba prieglobsčio ieškotojus atgal į Italiją.

Besivystanti priešprieša paskatino įsikišti Italijos premjerą Matteo Renzi.

„Europiečiai privalo spręsti migrantų problemą kartu, – pabrėžė jis. – Mums tai yra planas „A“. Kai kurių užsienio šalių kalbėjimas iš jėgos pozicijų veda priešinga kryptimi.“

Šios tirados atveria duris tolesnei priešpriešai, kai Europos Sąjungos ministrais susitiks antradienį Liuksemburge tartis dėl migrantų krizės sprendimo.

Apie 250 migrantų – daugiausiai anglų kalbą mokančių afrikiečių – keturias dienas nakvojo Ventimiljoje po atviru dangumi, reikalaudami, kad jiems būtų leista keliauti per Prancūziją į kitas pageidaujamas šalis Europos šiaurėje.

„Liksime čia šiandien, poryt ir netgi kelis mėnesius, jeigu reikės“, – sakė 20-metis afrikietis, vardu Brahimas, kilęs iš Darfūro regiono Sudane.

Tarp maždaug 100 žmonių, apsistojusių Ventimiljos traukinių stotyje, buvo sudanietis Walidas, pabėgęs iš Libijos su žmona Sara ir trimis mažamečiais vaikais.

Walidas nusprendė palikti Libiją, kurioje gyveno 25 metus, dėl chaoso, apėmusio šalį, kurioje jis kadaise turėjo elektros prekių parduotuvę.

„Tapo pernelyg sunku gyvento Libijoje ir būti juodaodžiu“, – sakė jis, rodydamas randą ant jo devynmečio sūnaus skruosto, likusio po vieno incidento mokykloje.

Walidas pardavė visą savo turtą, kad galėtų sumokėti po 1 000 eurų už kiekvieno šeimos nario kelionę laivu į Italiją. Vyras tikėjosi, kad ši investicija padės jam pasiekti Vokietiją ir užsitikrinti išsilavinimą savo vaikams.