Kaip praneša newsru.ua, D. Kremeris teigia, jog susidorojęs su savo pagrindine politine oponente Julija Tymošenko, V. Janukovyčius ir jo šeima valdžia pasinaudojo siekdama praturtėti.

„Freedom House“ vadovas atkreipia dėmesį, kad vienas prezidento sūnus (Aleksandras Janukovyčius – red.), kuris pagal išsilavinimą yra stomatologas, 2011 metais pateko tarp šimto turtingiausių Ukrainos žmonių.

„Valdžios išsaugojimas Janukovyčiui – toli gražu ne vien pinigų klausimas, - rašo D. Kremeris. - Jeigu jis paliks savo postą, tai ir jis pats, ir jo sūnūs, ir kiti jo rato nariai taps tyrimų objektais ir, galimai, bus netgi nuteisti“.

D. Kremeris paragino užsienio reikalų ministrą ignoruoti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos viršūnių susitikimą Kijeve, o vietoj oficialių susitikimų išeiti į gatves ir pademonstruoti solidarumą su demonstrantais.

„Jiems taip pat vertėtų leisti suprasti, kad jėgos panaudojimas prieš protestuojančius žmones atims iš šalies galimybę ateityje sudaryti kokius nors susitarimus su Europa, kol Janukovyčius lieka prezidentu“, - sakė „Freedom House“ vadovas.

Jis įsitikinęs, kad jėgos panaudojimas „taip pat turi susilaukti tikslinių sankcijų, panašių į „Magnickio įstatymą“.

„Gali būti, kad tikslinės sankcijos prieš Ukrainos pareigūnus, tarp jų V. Janukovyčių ir jo sūnus, yra vienintelis būdas užkirsti kelią tolimesniam kraujo praliejimui, pasiekti J. Tymošenkos paleidimo bei įstatymo, atimančio iš boksininko Vitalijaus Kličko teisę balotiruotis į prezidentus, atšaukimo, o taip pat vėl suteikti Ukrainai viltį integruotis į Vakarus“, - rašo „Freedom House“ prezidentas.

Primenama, kad dabartinis „Freedom House“ vadovas D. Kremeris dirbo JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju prezidento George'o Busho jaunesniojo valdymo metais. JAV įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė organizacija gina demokratiją, politinę laisvę ir žmogaus teises. Organizacija garsi savo kasmetinėmis Laisvo pasaulio ataskaitomis, kuriose nurodomas kiekvienos šalies demokratijos laipsnis, plačiai naudojamas politikos mokslo tyrimuose.

Lapkričio 30 dieną peticija, raginanti įvesti sankcijas V. Janukovyčiui už tai, kad Kijevas sustabdė pasirengimą Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga pasirašymui, Baltųjų Rūmų tinklalapyje surinko daugiau nei 100 tūkstančių balsų. Peticiją apsvarstys JAV administracija.