ISW analitikai konstatuoja, kad Kremlius deda tikslingas pastangas nušalinti aukšto rango gynybos valdininkus; panašu, kad taikinyje atsidūrė ir įtakingi karininkai, atsakingi už Rusijos Federacijos karines operacijas Ukrainoje.

Gegužės 23 dieną Rusijos Tyrimų komitetas pranešė, jog buvo sulaikytas Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiosios ryšių valdybos viršininkas, generolas leitenantas Vadimas Šamarinas ir Rusijos gynybos ministerijos valstybinių užsakymų vykdymo departamento pareigūnas Vladimiras Verteleckis. V. Šamarinas kaltinamas paėmęs beveik 392 tūkst. dolerių kyšį, o V. Verteleckis kaltinamas korupcija ir kyšių ėmimu (esą, padarė žalos už 763 tūkst. dolerių).

Iš viso po Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Timuro Ivanovo sulaikymo balandžio 24 dieną už grotų atsidūrė dar penki aukšto rango minimos ministerijos valdininkai ir buvę karo vadai. Tarp jų – buvęs 58-osios armijos generolas majoras Ivanas Popovas, kuris kaltinamas sukčiavimu. Būtent I. Popovas iš esmės buvo atsakingas už rusų gynybą per Ukrainos kontrpuolimą 2023 metų vasarą Zaporižios kryptimi. Be to, Rusijos karo korespondentai taip pat praneša ir apie 20-osios armijos generolo leitenanto Suchrabo Achmedovo atleidimą. Ši informacija kol kas oficialiai nepatvirtinta, tačiau dabartiniame atleidimų kontekste tai būtų pirmasis atvejis, kai pašalinamas karininkas, aktyviai vadovaujantis Rusijos pajėgoms Ukrainoje. Šiuo metu 20-oji armija vykdo puolimą Lymano kryptimi, tačiau didesnių taktinių pasiekimų minimame rajone per puolimą šią žiemą ir pavasarį neiškovojo.

Be to, kaip pažymi ISW ekspertai, Rusijos šaltiniai jau anksčiau yra sakę, kad paskui atleistą Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu paseks dar mažiausiai šeši ministerijos valdininkai.

Sergejus Šoigu

Analitikai spėja, kad Kremlius kaltinimus korupcija naudoja kaip pretekstą, o tikrąsias noro iš gynybos ministerijos pašalinti į nemalonę patekusius konkrečius asmenis priežastis slepia.

Oficialiai Kremliaus patvirtintos bylos prieš gynybos ministerijos darbuotojus ir karo korespondentų pranešimai „apie sulaikymus ir pasikeitimus karinėje vadovybėje“ byloja tik vieną: atleidimas gali grėsti daugeliui įtakingų kariuomenės pareigūnų.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS gegužės 23 dieną, remdamasi šalies teisėsaugos organais, pranešė, kad tyrimas, susijęs su V. Šamarino sulaikymu, bus tęsiamas. Dalis Rusijos karo korespondentų ir šaltinių ministerijos viduje taip pat atkreipia dėmesį į sulaikytų valdininkų ryšius su generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas gegužės 13 dieną gana keistai atsakė į klausimą dėl tolesnio V. Gerasimovo likimo, pareiškęs, kad „kol kas jokių pokyčių neplanuojama“. Tokiu būdu D. Peskovas bando paneigti, jog vykdoma kryptinga kampanija, nukreipta prieš gynybos ministerijos valdininkus: jis sako, kad sulaikymas tėra kovos su korupcija dalis. Tik tokius Kremliaus atstovo žodžius sunku „suderinti su rezonansine netikėta tokio masto atleidimų ir sulaikymų banga“, mano ISW ekspertai.

ISW analitikai taip pat akcentuoja, kad Rusijos karo korespondentai iš esmės džiaugėsi tų gynybos ministerijos pareigūnų, kuriuos įvardija kaip nekompetentingus, atleidimu ir prognozavo, jog gali lėkti ir daugiau galvų. Ultradešiniųjų pažiūrų karo apžvalgininkai apsidžiaugė V. Šamarino ir V. Verteleckio sulaikymu ir galimu S. Achmedovo nušalinimu, ir ėmėsi kritikuoti gynybos ministerijos valdininkus ir pareigūnus žymiai garsiau ir drąsiau, nei kad tą darė balandžio pabaigoje, kai sulaikymai tik prasidėjo.

ISW spėja, kad Kremlius tokią kritiką toleruoja, nes ji nukreipta prieš asmenis, kurie, pasikeitus gynybos ministerijos vadovybei, nušalinami. Be to, tai palanku naujojo gynybos ministro Andrejaus Belousovo kaip valdininko, galinčio Rusijos gynybos ministerijoje išspręsti problemas, kurių negalėjo išspręsi S. Šoigu, įvaizdžiui.

Kremliaus interesams parankūs ir karo korespondentų pasisakymai, esą, nė vienas Rusijos gynybos ar karybos valdininkas nėra apsaugotas nuo Kremliaus šeimininko V. Putino nemalonės. Be to, Kremlius, po mėnesius trukusios cenzūros leisdamas kritikuoti nušalintus asmenis, galimas dalykas, bando užsitikrinti tokių korespondentų, jau seniai reikalaujančių drastiškų pokyčių gynybos ministerijoje ir karinėje vadovybėje, lojalumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją