Antradienio vakarą Madride lyderių, susirinkusių aptarti Aljanso ateities planus, pasiektas susitarimas užtikrina, kad NATO dar labiau priartės prie Rusijos slenksčio. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas žurnalistams trečiadienį džiaugėsi, kad organizacija pakvies šias dvi Šiaurės Europos šalis prisijungti dar lyderiams neišvykus iš Ispanijos sostinės.

J. Stoltenbergo teigimu, šis pakvietimas yra „istorinis sprendimas“, o likusioms trisdešimčiai Aljanso narių beliks ratifikuoti narystę: „Labai tikiuosi, kad ir šis procesas vyks sparčiai, nes sąjungininkai tvirtai pasiryžę ratifikavimo proceso imtis kuo įmanoma greičiau“.

Sprendimas radikaliai keičia Europos gynybos dinamiką, stabilizuodamas Baltijos šalių grupės saugumo situaciją. Lyderiai Madride taip pat aptars klausimus, kaip didinti ir gerinti NATO atgrasymo ir gynybos mechanizmus, padėti Ukrainai, planuojama parengti ir ilgalaikes strategines veiklos gaires. Turkija sutiko pakviesti dvi šiaurines valstybes įsijungti į Aljanso formatą gavusi Suomijos ir Švedijos pažadą atliepti Ankaros saugumo nuogąstavimus, įskaitant kurdų grupių, kurias Turkija įvardija kaip teroristines, ir ginklų embargo klausimus.